Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stockholm blir japansk koloni i augusti

Annons

Under sex dagar med start den 5 augusti ska Stockholm översköljas med japansk kultur - arkitektur, design, mode, dans, bildkonst, fotografi, film, teater, musik, trädgårdsodling och teknik. 200 japanska kreatörer är inbjudna och 100 olika evenemang arrangeras på 120 scener.

Idén till festivalen föddes ur det årliga evenemanget Swedish Style in Tokyo, där svenska kulturarbetare kunnat visa upp och knyta kontakter med japanska kollegor. Initiativtagaren Ewa Kumlin tyckte att det var dags att ta utbytet ett steg längre.

- Det här var ett naturligt sätt att utveckla samarbetet och de kontakterna som har uppstått. Sedan fanns det också ett intresse på olika håll i stan att stimulera hotell- och turistnäringen. Man talade om att Stockholm behövde en kulturfestival i augusti, säger hon.

Festivalens fokus är det urbana, vad det innebär att bo i en stad och de idéer som föds där. Kontrasten mellan Tokyo och Stockholm är uppenbar - den enorma asiatiska metropolen och den klassiska lilla europeiska staden.

- Det tror vi kan bli väldigt spännande, att det kommer in en annan stadspuls och möter den här, säger Ewa Kumlin. Vi har seminarier på Arkitekturmuseet om urbanism, både på ett teoretiskt plan och ett folkligt plan. Vi har studenter som ska fotografera urban livsstil med mobiltelefoner. Det blir ett sorts jämförande och undersökande av livsstilar i städer.

Trots skillnaderna pratas det ofta om likheter i den japanska och den svenska kulturen, särskilt i uppfattningar om vad som är estetiskt tilltalade. Ewa Kumlin tror att det stämmer, men att olika generationer har olika skärningspunkter.

- Vi har ju konstaterat många gånger att vi båda har en stark kärlek och närhet till naturen. Vi tycker om de rena, enkla och sparsmakade formerna i design och möbler - det är inte extremt och storslaget utan måttfullt och ganska lagom. Men sedan har vi det här nya utbytet, det som är helt annorlunda. Det brokiga, sprakande och multifacetterande med många uttryck och många färger. Där möts den unga generationen.

- Jag älskar det kitchiga som finns i den nya japanska kulturen. Alla roliga gadgets och figurer, anime och manga. Det är väldigt roligt att få lyfta fram det, säger hon.

Ewa Kumlin hoppas att besökarna ska få en vitamininjektion och inspiration till att skapa själva, men hon vill också att festivalen får mer långtgående konsekvenser.

- Vi har samarbeten och utbyten på studentnivå. Sedan hoppas vi att det ska leda till kommersiella framsteg. Swedish Style in Tokyo började ju som en kulturellt projekt, kulturen kommer alltid först och så småningom blir det utbyten mellan företag och affärer av det. Det är inte meningen att det här ska vara ett engångsfyrverkeri utan att det ska leda till utbyte på sikt - fördjupad kontakt både på det kulturella och det kommersiella planet.

Det är tänkt att festivalen ska bli ett återkommande arrangemang. Varje år ska Stockholm bjuda in en annan stad för en ny kulturfestival. Än finns inga konkreta planer för nästa år, just nu ligger allt fokus på årets festival.

Tokyo Style in Stockholm invigs den 5 augusti och avslutas den 10 augusti.

KARIN SVENSSON/PM

Mer läsning

Annons