Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnviolinist till Ludvika och Falun

/
  • Världsviolinisten, Benjamin Schmid och Dalasinfoniettans chefsdirigent, Bjarte Engeset, porträtterar Mozart som barn, den unge Mozart och den mogne konstnären i två konserter i helgen. FOTO: Julia Wesley
  • Benjamin Schmid har vunnit en rad internationella priser, bland annat Carl Flesch-tävlingens Mozart- och Beethoven-priser. Han engageras av världens ledande orkestrar, däribland Concertgebouw-orkestern i Amsterdam, Leipzig Gewandhaus-orkester, Wienerfilharmonikerna, filharmonikerna i S:t Petersburg och många fler.
  • Foto: Marco Borggreve

Österrikaren Benjamin Schmid räknas till en av världens främsta violinister.
Och han har ett särskilt förhållande till Dalarna.
I helgen tolkar han Mozart tillsammans med Dalasinfoniettan i både Ludvika och Falun.

Annons

Det är tredje gången Benjamin Schmid gästar länet och ger konserter.

– Första gången var jag inbjuden av Martin Fröst till Vinterfest, jag blev betagen av landskapet och kände mig varmt mottagen. Därför var det inte svårt att tacka ja när jag blev inbjuden av Bjarte Engeset för två år sedan, säger Schmid som även den här gången ska samarbeta med Dalasinfoniettan och dess konstärlige ledare Engeset.

– Vi har bra kemi mellan oss och han är en stor begåvning som kan ta fram det bästa ur dem han samarbetar med, säger Schmid.

Mozarts olika åldrar är temat för helgens konserter.

– För två år sedan gjorde vi upp planer på att genomföra ett Mozartprogram. Nu kändes det viktigt att göra det innan Engeset slutar som konstnärlig ledare för sinfoniettan, säger Schmid.

Mozarts violinkonsert och Adagio står bland annat på programmet.

Den österrikiska repertoaren - med verk av exempelvis Korngold, Kreisler, Mozart, Muthspiel, Schönberg och Webern - har alltid varit huvudfokus för Schmid. Schmid har spelat in flitigt och har mer än 20 skivor i sin diskografi.

Benjamin har utbildat sig i Wien, Salzburg och Philadelphia. Han bor i dag i Salzburg där han har en professur på Mozarteum, Salzburgs musikuniversitet. Sitt stora internationella genombrott fick han i samband med Mozarts 250-års jubileum 2006, då han spelade tillsammans med Wienerfilharmonikerna i en konsert som direktsändes över hela världen.

– Jag är uppvuxen med Mozart. Jag är född i Wien och bor i Salzburg, Mozart var född i Salzburg och flyttade till Wien. För mig är han den mest begåvade av kompositörerna. Allt ska vara så organiserat och planerat i dag. Mozart har en naturlig ordning som känns alldeles självklar.

Schmid är känd för sin personliga spelstil och breda reportrar som där han rör sig ledigt mellan olika genrer. Han är eftersökt både som klassisk och violinsolist och jazzviolinist.

– Det finns ingen motsättning mellan klassisk musik och jazz för mig. Jag blir en bättre klassisk violinist genom jazzmusiken och vice versa. Jag förstår inte hur man kan leva som musiker och aldrig improvisera, säger Schmid som genom jazzimprovisationer upplever en större förståelse för musikens komposition.

– Det handlar mycket om att hitta sitt eget uttryck. I jazzen hittar jag rytm och spontanitet. Jag vill inte bara referera till kompositörernas verk, jag vill tillföra något eget också.

"Så intresseväckande som Benjamin Schmid spelar en enda takt, spelar få en hel sonat: hans spel är utmanande, provokativt och med en glöd som aldrig falnar" säger sinfoniettans chefsdirigent Bjarte Engeset i programbladet inför konserterna.

Mer läsning

Annons