Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnljus över Gagnef

Annons

Det var tre av Sveriges klarast lysande jazzstjärnor som besökte Gagnef för ett framträdande i tisdags. I byns stora, ljusa och vackra kyrka bjöd Putte Wickman, Viktoria Tolstoy och pianosten Jan Lundgren på en sprudlande sommarkonsert.

Putte värmde upp publiken med den vackra Bach-melodin Ciciliano, egentligen skriven för flöjt, men som fick en jazzigare tappning med Wickmans klarinett. Efter ytterligare ett klarinettnummer äntrade en brunbränd Viktoria Tolstoy scenen - precis hemkommen från Mexiko.

Strålande och med ett bländande leende inledde detta fullfjädrade vokalproffs med den riviga Oh! Look at me now, kanske mest känd från L.A Confidential.

Tolstoys röst var som vanligt en uppvisning i äkta jazzkänsla. Man häpnar varje gång man hör henne över att Sverige har begåvats med en sådan talang. Hon har en klar, ren och stark stämma som inte sviker för ett ögonblick.

Särskilt i en Lars Gullin-låt som jag tror heter Dennis? dreamin? fick vi ett smakprov på denna röst i världsklass.

Trots den sparsmakade sättningen arbetade musikerna upp ett rejält sväng i musiken som bara auktoriteter på området kan åstadkomma. Jan Lundgrens ackompanjemang till de två solisterna var klockrent, och i hans egna nummer - två folkmusikstycken - visade även han sin fulla styrka som solomusiker.

Putte Wickmans höjdpunkt under kvällen var Gerschwins Summertime, som tillsammans med Jan Lundgren gavs en något udda och lekfull tolkning. Hans avslappnade, lite lätt arroganta stil återspeglar ett långt artistliv. Men Putte Wickman uppvisade inte några tecken på trötthet eller slentrian under kvällens konsert. Mellan låtarna bjöd han på underfundig humor.

De tre avslutade kvällen unisont med en oförglömlig version av Jag vet en dejlig rosa, tillägnad Monika Zetterlund.

Naturligtvis fick de lov att spela ett extranummer, i form av Unforgettable. Publiken ville ha in dem för ytterligare ett extranummer. Men då var det tyvärr stopp.

HENRIK SJÖGREN

Mer läsning

Annons