Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjärnglans över Carmina

Annons

Det är politik i framförandet av Carl Orffs Carmina Burana, på det sättet att föreställningen på utomhusscenen i Folkets park i morgon lördag manifesterar musiklivets krav på en bra konsertlokal i Borlänge.

I samma syfte har också hemsidan www.carmina.nu, föreningen Carminas vänner och föreningen Kraftwerk startats.

Men arrangören Marcus Moszny, som också fungerar som pianist i verket, tonar ned den biten av konserten.

- Nu genomför Borlänge många andra stora satsningar. Det är nog realistiskt att se på ett nytt konserthus i ett femårsperspektiv, för det handlar om stora pengar. Men ett konserthus vore bra för den lokala identiteten, säger Moszny.

Vänföreningen är mer explicit: "Borlänge är inte enbart en köpstad med idrott och kriminalitet som främsta kännetecknen. I Borlänge finns det en stark musikalitet som också behöver få plats på kartan. Det är en av de viktiga positiva egenskaper som den här staden har", skriver man på hemsidan.

Moszny är särskilt nöjd med mixen av professionalitet och amatörism. Solisterna är på hög professionell nivå, körsångarna har alla sjungit verket tidigare och är beredda att växa med verket som interpreter, och musikskolan i Borlänge bidrar med resurser.

- Sedan får man inte glömma Roland Backlund som ljussätter det hela på ett sätt som gör att publiken omfattas av ljus från alla håll.

Barytonen Anders Larsson arbetar denna höst på Kungliga operan, men har erfarenheter från sammanhang som La Monnaie i Bryssel och Glyndeborne i England. Han tillhör Sveriges bästa i sitt röstfack.

Karin Ingebäck, sopran, har sjungit på alla stora scener i Sverige, men har också framträtt i Bryssel och Paris. Carmina Burana har hon sjungit med såväl Sveriges Radios symfoniorkester som med Göteborgssymfonikerna.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons