Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stina-Britta Melander släpper cd

Annons

På måndagskvällen släpptes Mockfjärdsbon Stina-Britta Melanders, 79, dubbel-cd "Lyrik & Dramatik - Italienska, franska och tyska operaarior och duetter". Skivan presenterades vid en tillställning på Storsjöteatern i hennes hembygd Östersund.

Melander har i flera år arbetat för att hennes anmärkningsvärda internationella sångkarriär ska dokumenteras. Bland de stora scener Melander framträdde på finns operahusen i Göteborg, Hamburg, Wien, Buenos Aires och Berlin.

Utgivningen av några av hennes inspelningar från 1950- och 60-talen har fördröjts, bland annat av upphovsrättsskäl.

Melander fick 2002 ett målinriktat arbetsstipendium av statliga Konstnärsnämndens arbetsgrupp för musiker och sångare. Stipendiet var på 30 000 kronor. Resultatet är den nu aktuella skivan.

Ljudteknikern Stefan Lindström arbetade med att för bolaget Talking Music ljudrestaurera 25 spår till Stina-Britta Melanders skiva. Han kunde utgå från de så kallade mastertaper som finns hos bland andra Bayrische Rundfunk. Lindström bestämde sig för att göra små och stora räddningsaktioner för ungefär ett dussin inspelningar, som hade spelats in med en teknik som gjorde att ljudet "sprack".

Stina-Britta Melander berättade inför skivsläppet för Dalabygden att hon på Storsjöteatern skulle läsa August Blanches monolog Den gamla aktrisen och lägga in texter från sin egen repertoar.

Mer läsning

Annons