Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stilfullt adjö till julhelgen

/

Med folkmusik, blues, visor och en rejäl dos humor tar Leksandslåt traditionsenligt adjö av julhelgen. Billy Opel förstärker det humoristiska inslaget och borgar för en underhållande show.

Annons

Det är trettondagsafton på Sveasalen och det har de senaste 14 åren betytt att en sammansvetsad samling spelmän intar scenen. Folkmusik blandas med visor och blues samt spetsas en hel del med roliga historier, gärna av det fräckare slaget. Förra året avstod de ifrån traditionen med gästartist och visade att de kunde hålla låda själva med fullt godkänt resultat. Detta år har de förstärkt showen igen och bjudit in underhållaren Billy Opel.

Efter en inledande, aningen försiktig blues i tretakt signerad Pelle Lindström och Putte Snitt, stämmer hela gänget upp i ett antal energiska folkmusikstycken i stabbig upptakt. Det är uppenbart varför de fyller Sveasalen år efter år. De utstrålar en närmast barnslig spelglädje som bibehålls hela konserten. Kapellmästare Pellas Mats Andersson sticker emellan med någon fräckis men de är avsevärt färre än brukligt. Ingemar Ihlis, som inte brukar dra sig för humor under bältet, koncentrerar sig under kvällen huvudsakligen på musicerandet. Uppenbarligen har de städat upp i den mer vågade humorn. Kanske lite väl mycket, jag saknar lite av deras charmfulla ohyfs.

Billy Opel har en skojfrisk attityd och publikfriande utstrålning som han parar med riktigt underhållande sånger. Hans kluriga vardagsbetraktelser blir små musikaliska berättelser som man följer med iver. En rapportering från en tågresa till Stockholm eller hur han blev blåst på en het träff och lämnad ute i kylan i Mönsterås gör han till riktiga skrattpiller.

Trettondagsaftonen till ära finns det även spår av julshow på sina ställen. Rudolph the red nosed reindeer och Billy Opels pärla Änt e kul me jul sätter definitivt slut på julen och jag noterar att det är just här på Sveasalen som jag vill vara även nästa trettondagsafton.

Mer läsning

Annons