Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stilfull entré på vita duken

/

Annons

The Simpsons Movie

  • Betyg: 4 av 5
  • Komedi
  • Regi: David Silverman
  • Röster: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Sartwright, Yeardley Smith m fl...

Den dysfunktionella familjen behöver väl knappast någon närmare presentation. Deras tecknade tv-serie är en av världens mest framgångsrika, sedan starten 1989 har hela 18 säsonger och totalt 400 avsnitt visats. Därför kommer det knappast som någon överraskning att de gula figurerna nu gör entré på vita duken. Det som är förvånande är snarare att det inte hänt tidigare.

The Simpsons har haft ett enormt inflytande inom humorgenren, och var i sina glansdagar bland det bästa tv kunde erbjuda. De senaste åren har dock kvaliteten på avsnitten gradvis försämrats. Att sedan var och varannan kanal visar avsnitten om och om igen bidrar till att serien börjar kännas trött. Mina förväntningar på The Simpsons bidrag till den långa raden filmatiseringar av populära franchiser var därför ganska låga.

Det visade sig emellertid att det nya formatet är precis den nytändning serien behöver. Handlingen får mer utrymme, skämten är roligare, och animationerna mer välgjorda än någonsin. Plötsligt känns det fräscht igen.

Storheten med The Simpsons är att stora som små kan uppskatta humorn, då den sträcker sig från simpla slapstickskämt till aktuell satir. De som liksom jag roas av båda ytterligheterna på den nämnda skalan får förstås extra mycket att skratta åt.

Jag var rädd för att filmen skulle kännas som ett extra långt Simpons-avsnitt. Det gör det faktiskt också, men som ett avsnitt jag aldrig sett förut. Det känns också som ett av de roligaste avsnitten någonsin, och det vill inte säga lite.

JON KRISTOFFERSSON

Mer läsning

Annons