Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stiftsboken fyller sekel

Annons

Litteratur"Om man verkligen tror på helvetet, behöver man ju inte ha mycket fantasi för att föreställa sig vad som kommer att hända en i livet efter detta, om man tänt på ett Guds hus".

Så reflekterar stiftsjuristen Ulrika Beskow kring det faktum, att anlagda kyrkbränder ökat. Sekulariseringen har lett till att pyromanernas spärr inte längre finns. Därför aktualiserar hon frågorna om brandskydd och försäkringar.

Med några få undantag har Svenska kyrkan i Västmanland och Dalarna under 100 år givit ut en årsbok. Sune Garmo har gått igenom årgångarna i en innehållsrik och intresseväckande återblick.

Stiftet har sedan 1920-talet präglats av biskop Einar Billings folkkyrkosyn. Alla skulle känna sig inbegripna. Inge Svensson skriver i sitt bidrag att Billing och hans teologi präglade prästerna starkt: "Så fort Einar Billing fördes på tal, så lystes deras ansikten upp av glädje och de blev lyriska".

Denna kyrkosyn kom också att känneteckna arbetet i det stiftscentrum som från cirka 1950 byggdes upp i Rättvik. Numera är hela 60 procent av deltagarna ungdomar, och för många har Stiftsgården blivit ett andra hem.

Om de följande biskoparna John Cullberg, Sven Silén och Arne Palmqvist skriver nuvarande biskopen Claes-Bertil Ytterberg ett lättsamt kåseri. Silén kom från Härnösand "insvept i ett moln av lärdom, lika förkrossande i insikter som i korpulens".

Ytterberg fortsätter: "Han prästvigde mig i en skarv mellan biskopsskiften, då han nog inte hade koll på alla kandidater. Ibland har jag undrat, om jag skulle klara de tester, som dagens prästkandidater genomgår för att bli vigda!"

Boken innehåller även artiklar om utvecklingen av sådant som kyrkomusiken, diakonin och det internationella engagemanget samt bidrag om dagens kyrkoliv.

Västerås stifts jubileumsbok är inte alls högtidlig. Tråkigt bara att korrekturläsningen inte varit tillräckligt noggrann.

INGEMAR BERGMARK

Mer läsning

Annons