Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stentung rocktriss

Annons

Det krävs bevisligen hårda riff för att få Borlängepubliken ut på konsert. Machotuffa rockklubben Dread måste vara en av de mest lyckade klubbetableringarna i staden på flera år.

Åtminstone när det kommer till publiktillströmning.

Det är inga svindlande mängder människor som kommit, men man får ändå vara nöjd, antar jag.

Klubbpubliken i länet är tydligen begränsad, och i mångt och mycket är det nog samma människors inträdes- och biljettpengar de olika klubbarna konkurrerar om. Men Borlänge och Dalarna är ett riktigt hårdrocksfäste och har fostrat flera föredömliga band, varav ett står på scenen i kväll. Så att inte fler sökt sig till Club dread när de bjuder på en riktig stonertriss är märkligt.

Svagaste kortet i leken är nybildade, oetablerade falubandet Black ladies. Inte helt oväntat, möjligen. I en konkurrerande lokaltidning lät de meddela att deras fanbase mest består av mc-knuttar och med sådan uppbackning vågar man ju inte tjafsa.

Men låt mig säga att deras slöa Black sabbath-rock inte är helt väloljad. Och "Limpan" är kanske inte den störste sångare som öppnat munnen på S2:s scen.

Tightare och bättre är då Borlängebandet med det sjukt trista namnet Stonewall noise orchestra. De hälsas som kungar av en liten klick precis framför scenen, kanske mest utifrån medlemmarnas tidigare meriter i band som Dozer och Demoncleaner.

Vid sidan av obligatorisk bas (stentung!) och skönt grooviga 1970-talsriff besitter SWNO hur som helst en melodikänsla som gör att genrens annars så haschrökiga psykedeliaelement effektivt döljs. Flummigare är då i stället göteborgarna i The Awesome machine. Det är inte navelskådande, mer experimentellt och vågat. De sylvassa riffen är helt demolerade och uppklippta.

Soundmässigt närmar det sig snarare kyligt aggressiv heavy metal även om bandet ännu står stadigt på sin stonergrund.

The Awesome machine har tydligen inte spelat live sedan i september. Och det kan också vara deras sista spelning, verkar det som. Deras huggiga, blytunga rockmusik är ute på grönbete och äter i sig stora grästuvor publikkärlek. Om nu detta verkligen är bandets sista konsert har de avslutat livekarriären riktigt bra.

DANIEL SWEDIN

Mer läsning

Annons