Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Sköld tar över i Dalhalla

Annons

Stefan Sköld ser ingen paradox i att han var en av de operachefer som i slutet av maj protesterade mot Dalhallas inriktning och mot hur Margareta Dellefors behandlades - och nu ändå tar jobbet som hennes efterträdare, i första hand för operafestivalen 2005 (med en möjligt permanentande senare).Stefan Sköld om protestbrevet till Dalhallas styrelse


- Det var naturligt att skriva under utifrån den information jag hade då. Nu har jag fått andra insikter i verksamheten. Man måste förstå att operan som konstform inte kan vara självfinansierad. Det är den dyraste konstformen som innehåller litteratur, bild, musik, sång och skådespel. Jag har samma hållning som delar av miljöpartiet har i förhållande till EU - att det är bättre att verka i organisationen för det man tror på.Stefan Sköld har pratat med med Margareta Dellefors...


- Jag har pratat med Dellefors idag och hon uttryckte glädje att det var jag som fick jobbet. Det betyder mycket för mig psykiskt att hon känner så. Vi ska träffas igen på tisdagsförmiddagen. Samtidigt finns det hos henne en stor bitterhet som jag inte vill uttala mig om. Jag ser det som att jag får i uppdrag att utveckla hennes livsverk.

Styrelseordföranden i Dalhalla Produktion AB, Leif Svensson, uppger att förhållandet mellan vd och konstnärlig ledare för operafestivalen är väl reglerat.

- Det fanns reglerat redan tidigare, men följdes inte. Vd Håkan Ivarson har det övergripande ansvaret och det konstnärliga ansvaret för allt utom operafestivalen. Styrelsen förutsätter att de diskuterar vilka satsningar som är aktuella.

Programförslagen behandlas av styrelsen som har sista ordet. Det är naturligt att en person som Stefan Sköld också kommer att ha synpunkter på den övriga klassiska musiken inom ramen för Dalhalla Classic. Det kommer säkert att gå bra mellan Ivarson och Sköld i den delen.

Sköld förutskickar inga dramatiska förändringar i och med hans tillträde. Hans konstnärliga ideal liknar Dellefors.Stefan Sköld om Operafestivalen 2005


På sikt skulle han vilja arbeta med den reciprocitet som varit fallet mellan Malmö och Mannheim. Alltså möjligen ett gästspel från exempelvis Savonlinna i Dalhalla mot att Dalhalla åker till Savonlinna med en egen produktion.

- Jag tror att det går att öka det lokala engagemanget om lokala körer, Dalasinfoniettan tillsammans med en annan orkester och gästande sångare gör en uppsättning tillsammans. Men det kommer att dröja innan vi når dit.Stefan Sköld om möjligheterna att göra egna produktioner i Dalhalla


Operafestivalen i Dalhalla hade förra året högre andel sålda biljetter per föreställning än säsongen i övrigt. Stefan Sköld tror att operafestivalen bara kommer att öka i omfattning och i publikintresse.
- För det första är trenden i hela Europa att det blir alltmer inne i den yngre generationen att gå på opera. Den tilltalas av blandningen av konstformer. Den andra trenden är att evenemang med helhetsupplevelser som den Dalhalla kan erbjuda blir allt attraktivare för den nutida publiken.


Om Sköld hade obegränsat med pengar

"Då skulle jag anlita ensemblen i Barcelonas nya operahus. En La Scala-uppsättning skulle jag också ta hit. Och så skulle jag göra en beställning på en ny stor, svensk opera, specialskriven direkt för Dalhalla. Den kunde bli återkommande och ges varannat, vart tredje år."

Skölds favoritoperor

? La Bohème. "Den måste jag välja. Jag är så förtjust i Puccinis användande av de här parallella oktaverna

? Otello. "Den är ju ganska mörk, musiken i den, men musiken går rakt in här." (Pekar på hjärtat)

? Don Carlos. "Fantastisk. Stark musik"


Fakta/Stefan Sköld

Kulturchef i Lund sedan 1 februari

Vd och teaterchef för Malmö Opera och Musikteater i 3,5 år

Dirigent för Mikis Theodorakis i elva år

Vd och konserthuschef för Helsingborgs konserthus och symfoniorkester

1:e amanuensis vid Norges Musikhögskole

Dirigent/Kormester vid Oslofilharmonien

Kormester vid Den Norske Opera

Dirigentlärare vid Kungliga Musikhögskolan

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons