Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsterrorn löpte amok

Annons

Litteratur | Biografi

Den röde tsaren

och hans hov

Simon Sebag Montefiore

Övers. Olov Hyllienmark

Prisma

Hugger man ved så far det flisor. Så motiverade en av Stalins närmaste den skoningslösa terrorn. I en nyutkommen biografi skildras Stalin och operatörerna bakom skräckväldet.

Vid ett tillfälle mötte Stalin en frigiven officer som suttit oskyldigt fängslad, med all den omilda behandling som tillkommer. Officeren påpekar att många oskyldiga själar har fått sätta livhanken till. Stalin instämmer och ger mannen en bukett rosor från sin egen trädgård.

Det trettioåriga skräckväldet med Stalin som främste marionettregissör var uppenbart även för Stalin och hans närmaste potentater. Bestialiteten i vägen till kommunismens "nya människa" blundade man inte för.

1999 öppnade Ryssland arkiven med brev från Stalin och hans närmaste krets i makteliten. Den engelske historikern Montefiore har med hjälp av dessa och med intervjuer av barn, barnbarn och överlevande skrivit en fascinerande tegelstensdokumentation.

Bolsjevikerna hade fostrats av lång tid med underjordisk verksamhet där paranoian och grymheten räknades som dygder vilka säkrade överlevnaden. Dessa två vidriga ingredienser skulle tillsammans med ett cyniskt maktspel utgöra fundamentet för en hänsynslös och grym regim. Lenin själv anade troll i garderoben och varnade för Stalin.

Ryssland förvandlades till en makaber dödskarusell av malande köttkvarnar. Ivrigt och nitiskt eldade av en osmaklig blandning fanatiska utopister, psykotiska sadister, blodtörstande bödlar och känslokalla administratörer. Läsaren hisnar när man tar del av det allt mer uppskruvade intrigmakeriet. Den politiska saken förlorar sig i en dödsdans som löpt amok. Skräcken infiltrerade varje nyans av tillvaron. Själv erkände Stalin att "han var rädd för sin egen skugga".

Det är ett digert, lysande arbete som formar sig till en skräckfylld och fängslande skildring av en vansinnesepok. De 768 sidorna bläddrar sig framåt av sig själva; för den som är intresserad av förra seklets historia är boken en självklarhet och den kommer att bli en klassiker.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons