Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staten och parasiten

Annons

Frågan är egentligen felställd, invänder Maud Webster i sin nyutkomna bok Maffians värld, den första boken med historisk överblick som skrivits om maffian på svenska.

Tomas Lappalainens suveräna Maffia från 1993 är i dag lite daterad, liksom de få, sporadiska översättningar som nått svenskan, exempelvis Giovanni Falcones läsvärda Cosa Nostra från 1991. Falcone var den domare som mördades av maffian med en spektakulär bomb 1992.

Rätt fråga om maffian lyder: varför finns det inte fortfarande kvar maffialiknande organisationer på andra platser i Europa? Varför har maffian överlevt på Sicilien?

Svaret går i korthet ut på att samhällsstrukturen i Europa har förändrats radikalt de senaste seklerna, medan den i princip bevarats på Sicilien.

I dag, liksom för femhundra, tusen och tvåtusen år sedan, domineras Sicilien av en fjärran och svag centralmakt. Och just detta är maffians grundplåt och vinstlott.

Till skillnad från många andra kriminella organisationer lever inte maffian vid sidan av staten, tvärtom livnär den sig på staten som en parasit. Utan stat - ingen maffia.

Men officiellt finns ingen maffia.

Medlemmarna har alltid förnekat dess existens, liksom flertalet människor som drabbats av dess tentakler. Däri ligger mycket av maffians litterära och filmiska dragningskraft, däri ligger mycket av faran för det civila samhället. Hur bekämpar man något som inte existerar?

Ironiskt nog är annars just ett av maffians mest karaktäristiska drag att en man av ära, uomo d'onore, aldrig ljuger och därför nästan alltid tiger.

"Maffians värld" är en fascinerande och upplysande läsning, även om den har drag av lärobok.

Maud Webster skildrar bakgrunden till dagens maffia, de fördolda initiationsriterna, den interna strukturen, kopplingarna till politiken och flertalet av Italiens regeringar, maffiakrigen, rättegångarna och utvecklingen fram till dags dato.

Mycket är intressant, annat mest pikant, som att den berömda filmscenen med hästhuvudet från "Gudfadern" faktiskt inspirerat till två verkliga maffiadåd. Maffian älskade Coppolas filmer.

Det kanske mest skrämmande med dagens maffia, om man ska tro Maud Webster, är att den närmast blivit osynlig efter de blodiga, interna och lika blodiga externa krigen på 80- och 90-talen. Under en tioårsperiod mördades mer än 10 000 människor, däribland domare, poliser, politiker och givetvis åtskilliga mafiosos.

Men maffians främsta mål har alltid varit att verka utan att synas. När den inte syns kan den växa sig starkare och starkare. Dagens tystnad är olycksbådande.

Italiens nuvarande premiärminister Silvio Berlusconi nämns bara två gånger i förbigående i boken.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons