Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starkt vittnesmål om mord för hedern

Annons

"Våra föräldrar vävde i vardagslivet in tanken att alla män är överlägsna kvinnor. Vi piskades inte in i slaveri med hugg och slag, utan övertalades snarare till det av hundraåriga traditioners ord och läror."

Orden nere till vänster tillhör Norma Khouri, en kvinna från Jordanien som nu är bosatt i Australien, dit hon flytt efter att hennes bästa väninna mördades av sin far i ett så kallat "hedersmord". Väninnans brott: hon hade synts tillsammans med en katolsk man.

Att deras fysiska kärlek inskränkte sig till två kyssar, spelade ingen roll - hedern var fläckad och måste återställas.

Hon dog av tolv dolkhugg genom bröstet.

Hennes far väntade med att ringa ambulansen tills han försäkrat sig om att hon var död. "Jag har renat mitt hus och skurit bort den ruttna delen och gett mitt släktnamn hedern tillbaka", är faderns kommentar till dådet.

Händelsen låter för bisarr för att vara sann, men är hämtad direkt från en brutal verklighet.

Norma och Dalia växer upp i ett Jordanien där deras varje steg övervakas av den manliga släkten. De öppnar en frisersalong, en av de få yrkesmöjligheter som är öppna för kvinnor.

En dag stiger en ståtlig katolsk major in i salongen, hans besök blir allt tätare och han och Dalia blir kära i varandra. Eftersom kvinnorna ständigt är spionerade på av bröder och fäder börjar de en livsfarlig kurragömmalek med det vakande ögat för att kunna träffas. Det ständiga smusslandet är dömt att misslyckas och hennes far gör som så många gjort innan honom och fortsätter att göra i dag - dödar sin dotter.

Rapporter från FN uppskattar att 5 000 kvinnor jorden runt mördas av detta skäl varje år. Dalia mördades 1996, det betyder att närmare 40 000 kvinnor har gått samma öde till mötes sedan dess. "Förlorad heder" är ett skakande vittnesmål. Den tecknar bilden av ett samhälle där urgamla seder och moralkoder slagit in en kil av främlingskap och förtryck i hjärtat hos de kvinnor som lever under dess ok.

Debatten kring denna typ av familjevåld blossade upp för något år sedan, då det blev uppenbarat att Sverige inte är förskonat från dessa ohyggliga brott. Det gör Förlorad heder till ett angeläget samtidsdokument även för vår breddgrad.

ANDERS LAGERQUIST

Mer läsning

Annons