Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Starka känslor i Kristusbilder från hela världen

Annons

Rörande naiva, berättarglada och ångestladdade i sitt sökande - bilderna i konstutställningen Världens Kristus är starka och utlevande på ett sätt som vi inte är vana vid i nordiska kyrkorum. Utställningen som turnerat i Sverige under snart ett och halvt år, har nu landat i Målarsalen i Dalarnas museum.

45 konstverk från Afrika, Asien och Latinamerika visar vilket färgsprakande rikt sammanhang Svenska kyrkan är en del av genom konsten från den världsvida kyrkan.

Det är sällan vi möter den kristna bildvärlden i andra världsdelar, vi är präglade av vår egen tradition med medeltida rötter. Bilderna ger oss anledning att fundera över vår egen kristusbild. Men oavsett om man har något religiöst intresse eller inte, är utställningen intressant.

Vardagen tränger in i många bilder. Krig och militärt förtryck får direkta avtryck i bibelberättelsen. En fillippinsk konstnär skildrar Josefs och Marias flykt med militärpolis i hotfull närhet.

Den folkliga konsten har besläktade uttryck världen över. Det är en palestinsk bibelscen exempel på. Konstintendent Anne Seppänen har plockat fram en gammal dalmålning som illustrerar likheten. Men i den härskar idyllen. Den palestinske målaren har rullat ut taggtråd mellan husen och den heliga familjen har också sandalerna fästa med taggtråd.

De lokalt utvalda konstnärerna har använt sig av vitt skilda uttryck och tekniker och i utställningen finns både, silhuettklipp, måleri och reliefskuret trä.

Världens Kristus är ett samarbete mellan Sensus studieförbund, Svenska kyrkans mission, Dalarnas museum och Svenska kyrkan i Falun.

I anslutning till utställningen visas också konst i två Falukyrkor och ett skolprojekt, som det finns anledning att återkomma till.

Utställningen invigs i dag, lördag, av biskop Claes-Bertil Ytterberg och landshövding Ingrid Dahlberg.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons