Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stark öppning för sista Star Wars

Annons

Att den avslutande filmen i George Lucas Star wars-serie skulle gå bra var de allra flesta övertygade om. Frågan var väl hur bra. Efter öppningshelgen går det att konstatera att Star wars: episod III - mörkrets hämnd idkat rekordslakt på många ställen, dock inte i Sverige.

I Sverige vallfärdade 214 766 personer till biograferna för att se filmen under de fyra första dagarna. Det kan jämföras med motsvarande siffror för de två tidigare filmerna (Star wars: episod I - det mörka hotet och Star wars: episod II - klonerna anfaller) som sågs av 179 951 respektive 193 209, enligt siffror från filmens svenska distributör Fox.

I modern tid har dock Sagan om konungens återkomst presterat bättre. Vid premiären i december 2003 sågs den filmen av 346 968 besökare under de fem första dagarna. Den gick dock upp i betydligt fler kopior, 161 stycken jämfört med 129 för Star wars-filmen.

I USA har filmen under helgen slagit de flesta biorekord som går att slå. De fyra första dagarna drog filmen in 158,5 miljoner dollar, motsvarande nästan 1,16 miljarder kronor. Den sammanlagt sjätte filmen i George Lucas rymdserie satte bland annat nytt rekord för en öppningsdag. Däremot misslyckades filmen att slå rekordet för en öppningshelg som fortfarande innehas av Spider-man med 114,8 miljoner dollar satt 2002. Den filmen gick till skillnad från Star wars upp på en fredag.

(TT Spektra)

Mer läsning

Annons