Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämningsfullt i kyrkan

Annons

Det blev en stämningsfull avslutning på alla helger med konsert i mäktiga Rättviks kyrka på trettondagens kväll. Lustigt nog hade det under dagen fallit lite snö och det var minus fem i luften så det infann sig faktiskt lite julstämning denna jul trots allt.

Det hela startade julen 2000 och har nu blivit ett traditionellt sätt att avsluta alla helger på. Initiativtagaren och hemmasonen Anders Bjernulf hade denna gång med sig hälsingarna Björn Ståbi på fiol, precis som Anders själv, och Bengt-Åke, "Bengan", Jansson på dragspel.

Musiken som framfördes under kvällen var helt och håller traditionell folkmusik och företrädesvis från norra Dalarna. Polskor och gånglåtar avlöste varann och de turades om att berätta om de olika styckena mellan låtarna. Vi fick höra Pekkos-Pers Kärleksvisa och fick en illustration om hur det kunde se ut i bygden på den tiden när den skrevs och framfördes första gången till dennes älskade. Vi fick höra Lars Höksbergs Mors vals och fick berättat att denna skrevs och framfördes på Lars mors 60-årsdag. Vi fick också höra Älvdalens Julkoral och en polska av Pers-Erik från Östbjörka.

Avslutningen var lika given som den var uppskattad, Trettondagsmarshen av Hjort-Anders från Bingsjö fick publiken att klappa med och ovationerna fick de tre spelemännen att komma in för ett extranummer också.

Anders och de övriga är nöjda med spelningen när jag talar med dem efteråt.

Är det inte extra svårt att uppträda i Rättvik, folkmusikens Mecca?

- Jo, publiken här är väldigt kunniga och kräsna men de visar också sin uppskattning och sedan är det alltid kul att spela på hemmaplan, säger Anders efter avslutad konsert.

Att publiken uppskattade det hela visade sig också när flera ur publiken kom in till de tre spelemännen och tackade för en finfin konsert efteråt. Lita på att denna stämningsfulla tradition kommer att leva vidare kommande år.

PETER JOHANSSON

Mer läsning

Annons