Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stämma i miniformat

Annons

Det här är lite av en minispelstämma, alla spelar på lika villkor på fyra olika scener. Vi hade aldrig räknat med att det skulle bli sådan succé. I år har vi runt 140 artister och det kommer folk från hela landet, säger Nanna Heinberg från Falu dans- och musikskola.

Lördagen på Folkets hus inleds med en workshop där barn och ungdomar från hela länet deltar. Det är föreningen Ungt folk, Dalarnas spelmansförbunds ungdomsprojekt, som drivs i samarbete med Folkmusikens hus, som står bakom workshopen.

- Det finns ett stort intresse för folkmusik hos unga i dag och vi vill att fler ska ansluta sig till Ungt folk, säger Ola Bäckström, Folkmusikens hus.

Ola Bäckström har en ambition att starta en spetsensemble för gymnasieungdomar från hela Dalarna och tll nästa år planeras ett länsläger i södra Dalarna.

- Folkmusiken är på uppgång, den ligger ungefär 20 år efter jazzen, men den håller på att få en större plats i det offentliga rummet, säger Per Gudmundsson, Folkmusikens hus.

Fotnot: Folkmusiknatta är ett samarrangemang som dans- och musikskolan står bakom.

Övriga samarbetspartners är Haraldsboskolans estetiska program, Musikkonservatoriets folkmusikprogram, Högskolans mediaprogram och Folkets hus i Falun. Folkmusikföreningen Stöten och Folkets hus är de lokala arrangörerna för fredagskvällen.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons