Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spun gav Jonas Åkerlund mersmak

Annons

Det är metamfetamin och inte människorna som har huvudrollen i Spun. Drogen har blivit ett snabbt växande problem i USA med missbrukare i alla samhällsklasser. Filmen följer den unge Ross på en tre dagar lång speedtripp i missbrukarnas miserabla tillvaro där allting handlar om drogen - att göra den, att sälja den, att sniffa den, röka den, injicera den. Manuset bygger på författaren Will Los de Santos egna upplevelser.

- Will hade nog väntat sig en film där missbruket var mer glamouriserat. Han hade inte räknat med att jag skulle lägga till min syn. Han tyckte inte om det i början men ändrade åsikt när han såg resultatet. Jag tror filmen gav honom en del att tänka på, säger Jonas Åkerlund, som för säkerhets skull tillägger att han själv är emot droger och absolut inte har prövat metamfetamin.

- Kreativt var filmen inte någon utmaning. Själva inspelningen gick på löpande band. Jag märkte att jag lärt mig extremt mycket om hur man arbetar snabbt och effektivt genom alla reklamfilmer och videor jag gjort.

Jonas Åkerlund sitter i sitt andra hem, ett hotellrum i Los Angeles. Det är några dagar kvar tills han ska spela in en video för det amerikanska rockbandet Jane´s Addiction. Sedan han blev klar med långfilmen har karriären som musikvideoregissör fått ytterligare en skjuts.

- Jag var inne i en period där jag tackade nej till erbjudanden och ville jobba mindre. Men nu är jag i gång för fullt igen.

Kalendern är fulltecknad med videouppdrag, vilket gör det svårt att få in långfilmsprojekt i planeringen, men fler filmer ska det definitivt bli.

- Jag hade aldrig haft målet att bli långfilmsregissör före Spun. Jag var ganska nöjd tills jag fick erbjudandet. Nu efteråt har jag ändrat attityd. Det gav mersmak.

Budgeten till "Spun" var så låg att den oundvikligen skulle gå med vinst. Jonas Åkerlund har i efterhand förstått vilken tur han hade med skådespelarna. Han fick Brittany Murphy att tacka ja just innan hon slagit igenom i 8 mile, andra starka namn var Mena Suvari, John Leguizamo och vännen Mickey Rourke. (PM)

TORBJÖRN IVARSSON

Mer läsning

Annons