Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spretigt Mojo Filters på Yran

Annons

Samtidigt som bröderna Martin och Erik Toresson tävlar med trummisen Daniel Åhlman om vem som kan hitta roligast låtar på jukeboxen i hotellbaren flanerar Darkness frontare Justin Hawkins in i lobbyn.

Det är Storsjöyrans första dag i Östersund och om ett par timmar ska popgruppen Mojo Filter från Falun göra sin första "riktiga" festivalspelning. Demobandet har visserligen gjort ett antal liveframträdanden sedan starten för tre och ett halvt år sedan, bland annat en på Seasidefestivalen hemma i Falun, men Yran är störst hittills för Mojo Filter.

Kanske är de lite nervösa. Men det är i så fall ingenting som märks på Martin, Erik, Daniel, Anders eller gitarristen Josef Snellman. Killarna kom till Östersund dagen innan spelningen, och bytte genast ut sitt demobandsgage på 2 000 kronor mot festivalarmband så de kan hänga kvar hela helgen.

Den egenproducerade skivan Casablanca Soul spelades in på Varpgården, i Högskolan Dalarnas musikstudio i Mediahuset samt hemma hos en kompis. När medlemmarna i Mojo Filter själva ska berätta hur musiken låter uppstår viss förvirring.

Deras diskussion bottnar i de vitt skilda influenser de fyra ordinarie medlemmarna i Mojo Filter tar med sig in i bandets musik.

Några timmar efter barhänget på artisthotellet vid Stora Torget kan Yrans besökare ta del av Mojo Filters musik live från gatufestens demoscenen. En scen som är ganska orättvist placerad längst nere i Badhusparkens yttersta hörn.

Mojo Filter gör en spretig spelning med spretiga låtar. Bandet varvar finfina pop- och rockmackor med rena nybörjarmisstag. De hinner knappt få upp tempot i spelningen med en fin Baby Blue innan de sänker sig själva genom att spela en ballad i fel tonart. Det skär genom märg och ben när sångaren kommer in i låten med fel munspel. Brrrr...

Men... Mojo Filter går från fem personer till 50 på ett litet kick, och lagom till finalen dansar ett helt flak tonårsflickor armkrok på trädurken framför scenen.

- Tack för att ni stöttat oss även när vi spelar i fel tonart, säger coole frontaren Anders Elowsson som visar sig ha is i magen även under press.

- Falun! Falun! Falun! skanderar publiken.

För Mojo Filter är Yranspelningen himmel och helvete.

- Jag vet att man inte ska be om ursäkt för en spelning, men fy faaaaan, muttrar Elowsson bakom scenen efteråt.

- Äh, det är sån't som händer. Det är punk, tycker bas-Erik.

Mojo Filter gör en ganska lyckad festivaldebut på demoscenen. Med musik som spretar vilt mellan garageskrammel, Jakob Hellmansk pop och bluessvängande 50-talsrock. Mojo Filter borde ha alla förutsättningar att mogna ihop till någonting i stil med The Coral så småningom. Intressant.

Fotnot: Läs recensioner och senaste nytt från Storsjöyran på nättidningen.

GÖRAN PETTERSSON

Mer läsning

Annons