Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sprakande brödratrio

Annons

klassiskt

Martin Fröst, klarinett

Göran Fröst, viola

Johan Fröst, piano

Musik av de Falla, Bruch, Debussy, Poulenc, Grieg med flera

Leksands kyrka, 27/7

Uppskattningsvis 200 personer hörde bröderna Fröst i en sprakande intensiv men ändå familjär konsert i Leksands kyrka på lördagskvällen.

Var och en av bröderna i familjen med Faluförflutet är verksam på en anmärkningsvärd nivå, men klarinettisten Martin Fröst är kanske mest känd. Han har spelat tämligen ofta i Dalarna.

En stark positiv bekantskap var pianisten Johan Fröst som bjöd på ett uttrycksfullt mästarprov när han spelade Feu d'artifice och Les collines d'Anacapri ur Debussys Preludier. Johan Fröst färgsatte de väldiga tonmängderna skickligt.

Martin Fröst har något av en favorit i Lovreglios La Traviata-fantasi.

Hur många klarinetter var det där framme? Stundtals rörde det sig om ren ekvlibristik och hastighetsuppvisning.

Han lyfter ut melodier ur pågående, virvlande tonföljder.

Violasten Göran Fröst övertygade mest i sex verk ur de Fallas Suite populaire Espagnole; med en självsäkerhet, intensitet, rubaton och läckra glissandon fångade han fint in den spanska karaktären.

Bröderna i trion njuter uppenbarligen av de få tillfällen de får framträda tillsammans men spelade inte bara virtuosnummer. De förmådde också vända sig inåt i en gripande tolkning av Schuberts Der Hirt auf dem Felsen i en transkription där violan gjorde sopranstämman. Betagande.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons