Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spontana experiment i tryck

Annons

IAppendix, Dalarnas museums rum för regional konst, kan man ta del av vad länets konstnärer arbetar med just nu. Det har blivit ett lyckat samarbete med konstnärsorganisationen KID, opretentiöst och roligt genom sin småskalighet och för att det fokuserar på det aktuella skapandet.

Falukonstnären Ragnhild Fredell, som hade vernissage på onsdagen, har för tillfället lagt måleriet åt sidan och visar upp det senaste årets grafiska produktion.

- Jag vill experimentera och vara spontan.

"Är grafik verkligen något för mig", undrade hon ibland under de senaste årens praktik på Falu konstgrafiska verkstad. Ända tills hon fann en teknik som passade henne. Med så kallad chine-collé, en form av färggravyr, har hon provat sig fram med olika material. Resultatet har collagets experimentglada uttryck. På ett spännande sätt visas också hur olika färgtryck kan förvandla ett motiv.

Ragnhild trycker med trälim på silkboardskiva, ibland med tillägg av sand. Färgat papper skärs till och fuktas med klister. Vitt koppartryckspapper läggs ovanpå och allt går genom pressen. När trycket lyfts har det tunna papperet klistrats mot tryckarket och bilden framträder mot färgtonad fond.

Ansikten och djurfigurer anas i bilderna, som fungerar intuitivt med lekfull underfundighet.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons