Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spöksoffan

Annons

Jag vet inte om det är helt rätt att kalla den minimalistisk, men i likhet med bildkonstens minimalism har den i alla fall ett reducerat formspråk och ett drag av subtil och lite retsam humor. Själva namnet Polstergeist är en ordlek som sammanfogar ordet "Upholstery" (möbelstoppning) med skräck-

filmsklassikern Poltergeist av Steven Spielberg och Tobe Hooper.

Polstergeist är en klurig soffa. Klurig därför att den är svår att ringa in. Den kommer nämligen i flera versioner.

Dels finns den med dubbelt ryggstöd och passar då mer traditionellt in i hemmiljöer. Sedan kan man också få den i ett tête à tête-utförande, det vill säga med ryggstöden vända mot varandra, och då är plötsligt Polstergeist en soffa för mer offentliga miljöer. Som en tredje variant finns Polstergeist med endast ett ryggstöd, vilket ger den nästan ett divanliknande utseende.

Behöver jag säga att Polstergeist också är en bänk, helt utan ryggstöd?

Det som kittlar i Christine Schwarzers design är att hon snarare än att rita en färdig möbel, skapar en imaginär ram. Hon ger oss en scen som vi sedan fyller med en story.

Och det är denna poetiska metod som förenar henne med minimalismen - tomrummet finns där bara tills vi tar det i besittning. Antingen tête à tête, eller i en egen mental visning.

PATRIC MOREAU

Mer läsning

Annons