Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelman på taket blev en framgång

/

Bra betyg av publiken, bra betyg av kritikerna, hög publikbeläggning och stora framgångar i nya publikgrupper. När Dalateatern sammanfattar erfarenheterna av att spela Spelman på taket i Magasinet i Falun är erfarenheterna goda.

Annons

Det är bara en pjäs som fått högre publikbetyg än Spelman på taket i Dalateaterns mätningar - Natten är dagens mor av Lars Norén. Men det var bland annat erfarenheterna av att ge en starkt uppskattad pjäs som alltför få hittade till som gjorde att Dalateatern valde att sätta upp Spelman på taket.

– Publikintresset var ganska bedrövligt lågt. Vi måste bli en angelägenhet för fler, för den breda publiken i Dalarna, sade teaterchefen Gugge Sandström inför premiären på Spelman på taket.

– Konst som ges för tomma stolar är för dessa stolar tillspillogiven konst. Det behöver inte finnas någon motsats mellan kvalitet och folkligt tilltal. Dalateatern och Dalasinfoniettan behöver etablera sig i den breda publikens medvetande, sade Sandström inför samproduktionen.

Spelman på taket behövde sälja 5400 biljetter för att gå ihop ekonomiskt vad gäller de extra kostnader som var hänförliga produktionen. Efter alla extraföreställningar blev den totala publiksiffran 9350 personer, vilket innebär en beläggningsgrad på 97 procent.

I sammanhanget kan det vara värt att påminna om att Dalateatern hade högst andel tomma stolar av alla sceninstitutioner som Kulturrådet granskade 2006. Det året, när Astrid Assefa var teaterchef, hade Dalateatern 42 procent av stolarna tomma under spelåret.

Spelman på taket nådde ut brett. Två tredjedelar av publiken var sådana som uppgav att de sällan eller aldrig sett något på Dalateatern och andelen i publiken som inte hade eftergymnasial utbildning var högre än tidigare för Dalateatern.

Föreställningen blev en angelägenhet för hela Dalarna. Mindre än hälften av publiken kom från Falun. 15 procent av biljettköparna hade rest till Falun utomläns ifrån. Magasinet fick högt betyg som spelplats och var femte besökare passade på att äta den tapasmeny som erbjöds före föreställningen.

Mer läsning

Annons