Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spelet om ungdomen

Annons

Det mesta tycks skilja dem åt - deras drömmar, deras tempo och stil, deras framtid, deras socialgrupp. Emma vill på flickors vis resa ut, jobba på kafé i London. Rickard söker tryggheten hemma.

Slumpmässigt möts de vid en busshållplats efter en fest.

- Det blir en kraftig krock, säger Rikard, skådespelaren Bengt Erlandsson.

I Teater Kattmas repetitionslokal i gamla Ordenshuset vid ån tar föreställningen form, med honom, skådespelaren Caroline Rendahl i Emmas roll och regissören Hans Sjöberg. En väl inarbetad trio redan före Teater Kattmas tid.

Emma och Rikard finns inte i verkligheten. Ändå är de sällsynt trovärdiga, eftersom deras tankar utkristalliserats ur flera års forskning.

Etnologen Helena Kåks har följt ett 20-tal ungdomar i Dalarna under tio år, i ett forskningsprojekt som ska utmynna i en doktorsavhandling.

Dramatikern Hans Sjöberg tyckte det här var ett fantastiskt material för en pjäs och inledde ett samarbete med Helena Kåks.

Ett unikt samarbete mellan forskning och teater, som pågått i ett och ett halvt år vid det här laget och blivit underlag till pjäsen I korsvägen.

- Vi valde att låta två ytterligheter mötas på scenen, säger Hans Sjöberg. Emma och Rikard personifierar på var sitt sätt attityder och realiteter i vår tid.

Att fler flickor än pojkar söker sig bort från hemorten är dokumenterat. Här fanns möjligheter att gestalta ömsesidiga fördomar, samtidigt som man kunde utveckla bilden av två personligheter.

- Emma har mer energi, men är också mer hetsad av krav från familj och kompisar, tycker Caroline Rendahl. Hon vill så gärna vara "rätt", hon är trendkänslig och drömmer om framtid med kläder eller media. Frågan är hur mycket som är hennes egen vilja.

Rikard har inte hennes visioner, han behöver en paus efter alla val i gymnasiet och efter att ha förlorat sin pappa.

- Han har en tendens att idealisera gamla tiders trygga bruksliv, säger Bengt Erlandsson.

Vad som händer får vi se, men avgörande är att de två tar intryck av varandra.

- I dag finns inga självklara lösningar längre, menar Hans Sjöberg. Och alla är vi ju nyfikna på vad de här unga kommer att göra om tjugo år. Hur ser samhället ut då?

Det här är fria Teater Kattmas första helt egna produktion och den genomförs med bidrag från Sparbanksstiftelsen Dalarna och Falu kommun och med stöd av ABF Dalarna.

Den 22 april är det premiär i Falun på uppsättningen som sedan spelas runtom i Dalarna. Hälften av föreställningarna ges för gymnasieelever, hälften blir offentliga föreställningar.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons