Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Speldosa av hög klass

Annons

Att sångkonsten i Speldosa håller hög nivå är inte så konstigt. Det vore snarare konstigt om inte Björn Skifs, Jill Johnson, Karin Glenmark och Loa Falkman låg på den fina nivå som Speldosa nu har. Plus också till de skickliga musikerna som vid flera tillfällen ges scentid i mer framskjutna lägen. Deras insats som Unreal Group var en upplevelse.

Stor del i helheten har också den rutinerade danstruppen, bra koreograferad av Pernilla Skifs. Sextetten visade för övrigt flera gånger ett mer mångsidigt kunnande än bara det dansmässiga.

I musikrepertoaren platsar såväl Pughs Aftonfalk som Karlfeldts Fridolin. I övrigt besöks snudd på alla nischer i Musiksverige med gott resultat Ett exempel är Karins Glenmarks calypsosensuella skånska som gav extra dimensioner till Peps Perssons klassiker Vackert väder.

Herman Lindqvists betraktelser är väl invävda och riktigt elegant är övergången från historiken av krigstidens gränsområde till ett beredskapspotpurri med 91:an Skifs, 87:an Falkman och Jill Johnson som Elvira.

Komiska pärlor? Jodå, de tillrar fram lite varstans. Ni har exempelvis ingen aning om hur roliga våra julvisor är om man dissekerar dem gravallvarligt deklamerande. Dessutom serveras snudd på Taubes alla visor samtidigt i en sorts legering , mycket fyndigt gjuten. Och den skifska vikingen ska vi bara inte tala om. Björn Skifs är nog en av få som i rollen som kortvuxen viking kan stoppa plytet i närkontakt med Karin Glenmarks företräden utan att det blir plumpt. Fast lite på gränsen är det allt.

Klart godkänd produkt alltså men det kunde ändå gått på tok premiäronsdagen. Speldosorna gick en hård match mot regnet men vann klart på poäng. Fast om föreställningen varit en kvart-tjugo minuter längre vete fasen hur det gått

Det är i alla fall svårt att tänka sig att något annat scenuppbåd som i slutfasen av vilken show som helst skulle lyckats krama så mycket entusiasm ur en så genomdränkt publik som nu skedde.

Summa summarum är det en fullt godkänd produkt som presenteras på Olnispagården.

LEIF-UNO BÄCKVALL

Mer läsning

Annons