Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Soul som fått vingar

/
  • Ny stjärna. Under vårvintern har nya singeln spelats flitigt i radiokanalerna och på onsdag kommer Juvelen till Falun.

Annons

Hajpen runt Juvelen, eller Jonas Pettersson som han egentligen heter, tog fart under förra året. Hans souliga falsettsång spred sig och fick vingar i radiokanaler och datorer runtom i hela landet och i början av året släpptes EP:n med bland annat Watch your step och Hanna. I januari spelade han på P3-guldgalan i Göteborg och plötsligt visste alla vem Juvelen var.

- Projektet föddes egentligen för tre år sedan, fast det visste jag inte riktigt då. Men det var då jag skrev de första låtarna till det som sedan blev Juvelen. För ett år sedan lite drygt träffade jag Patrik Berger som producerar min musik och gjorde då min första spelning på Allmänna galleriet i Stockholm, säger Jonas Pettersson när vi pratar med honom inför nästa veckas Falubesök.

Han har tidigare spelat med 90-talsbandet Pineforest crunch och synthpoparna Kamera men valde helt ny väg med sitt soloprojekt. I artikel efter artikel har skribenter jämfört honom med Prince och gång på gång skruvar Jonas Pettersson avvärjande på sig.

- Alltså jag får väl skylla mig själv att det blev så och visst kan jag förstå jämförelsen men det jag ville göra var något som låg långt ifrån det jag hade gjort tidigare. Jag sträckte mig efter förbjuden frukt. Hela soulgrejen låg ju väldigt långt ifrån svensk indiepop förut, nu har det mjukats upp något de senaste åren men det var inget jag hade gjort tidigare. Hade jag varit snabbare så hade jag kanske legat lite mer i framkant.

Myspace är ett begrepp som med nödvändighet verkar vara förknippat med Juvelen. Det faktum att han nått ut till tiotusentals internetbesökare via comunityn har gjort honom till ett av medias nya "Myspacefenomen". Själv är han inte så pigg på epitet.

- Jag tycker att det är konstigt att referera till Myspace på det sättet. Min musik hade legat där ett halvår när någon musiksajt skrev om den och folk började få upp ögonen. Ingen upptäcker musiken om den bara ligger där. Myspace är mer ett redskap än ett forum och det krävs mycket mer än tillgänglighet fär att människor ska hitta den.

Det ryktas att du är på väg att släppa en fullängdare snart, berätta?

- Det finns ingen färdig men jag spelar in låtar hela tiden. Det är väl lite oklart än så länge men ett album till hösten verkar väl rimligt. Visst är det kul med hela album men själv gillar jag EP-formatet bäst.

Mer läsning

Annons