Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sonja Aldén vägrade stressa

/

Annons

Trots att Sonja Aldén var en veteran när hon ställde upp i Melodifestivalen i år - hon tävlade förra året med "Etymon" och har skrivit text till flera schlagerbidrag - så blev årets tävling hennes genombrott. Balladen "För att du finns" växte för varje framträdande och snacket kring Sonja likaså, och även om det till sist "bara" blev en sjätteplats i finalen så spås hon en lysande framtid.

- Det är verkligen roligt att det gått så bra, jag får ett så fint mottagande på alla håll, folk kommer fram och säger så vackra saker, säger hon.

Du har blivit folkkär väldigt snabbt. Vad tror du det är som folk gillar hos dig?

- Vad många i alla fall har sagt - förutom att de tycker om "För att du finns" som de så klart kopplar ihop mig med - så är det att jag känns genuin och äkta, att det jag gör inte är påklistrat.

- Det finns så mycket i dag som är fabricerat, jag tror människor känner en längtan efter något annat. Det var ju samma sak med Marie Lindberg, hon var sig själv - okonstlad - och gick in som etta på albumlistan.

Låtarna på "Till dig" är signerade Sonja Aldén, Bobby Ljunggren och Henrik Wikström. Hon hade nog kunnat ge ut en skiva redan efter förra årets medverkan i Melodifestivalen, säger hon, men tyckte det var bättre att låtarna fick ta tid.

- Vart skulle hjärtat och själen ha tagit vägen om jag gjort det? Det kändes inte rätt att ge ut en skiva bara för att den "ska" ut när man varit med i festivalen. Jag vill kunna stå för det jag gör, ha något att säga.

Hon betonar flera gånger att det viktigaste under arbetet varit att inte bli stressad.

- Ibland kunde jag, Bobby och Henrik sitta i dagar och bara umgås, fika och prata och till sist tog någon upp gitarren och började skriva. Musiken fick komma i sin egen takt. En del låtar som jag skrivit nyligen är också jättefina, jag hade kunnat skynda på för att få dem färdiga, men då hade det blivit stress och det vill jag inte ha. Jag sparar dem till nästa skiva istället.

Och i höst ger du dig ut på kyrko- och konserthusturné med Christer Sjögren. Mer folkkärt blir det väl inte?

- Nej, verkligen inte! Det känns fantastiskt, vi gjorde en duett ihop på en julgala förra året, och våra röster trivdes väldigt bra ihop. Och även om vi gör olika musik så tror jag att den uppskattas av ungefär samma krets, vi harmoniserar fint.

TT Spektra

Daniel Åberg

Fakta: Sonja Aldén

  • Ålder: 29 år
  • Bor: Stockholm
  • Yrke: Artist och låtskrivare
  • Aktuell med: Debutalbumet "Till dig", som släpps den 25 april.

Mer läsning

Annons