Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommartoner i grafik och emalj

Annons

Konst | Falun

Björg Bendiksen Román: Grafik och emalj

Berndt Román: Grafik och pasteller

Arvid Backlundgården Svärdsjö

20/6 - 15/8

Sommarens utställning i Arvid Backlundgården i Svärdsjö har utan tvekan somrig prägel.

Sundbornskonstnärerna Björg Bendiksen Román och Berndt Román har hängt en luftig utställning där det inte saknas vare sig fjärilsfladder eller blåbärsblå sjöstränder.

Fjärilarna är tufft svartvit-randiga och klippta i emaljplåtar. De är på väg upp över ena väggen, tillsammans med en lika uppåtsträvande stjärnparad. Det ger rummet en dekorativt lekfull verkan.

Björg Bendiksen Román har ett sätt att berätta med bilder som är strikt och koncentrerat, men som ändå har en lättsamhet. Hon söker symboler med allmänmänskligt innehåll, som samtidigt ger möjlighet till formvariationer. Verklighetens båtar och fjälltoppar kan lika gärna ses som mönster med minimalistisk verkan. Och ibland fogas nya former in i formerna på ett fyndigt sätt.

I Berndt Románs bilder tumlar däremot intrycken omkring i glatt naivistisk anda. Berg och dalar böljar i spanska rytmer, med sockerbitsvita hus som återkommande rytmmarkeringar. Samtidigt som svängarna tas ut i oväntade färgkombinationer, finns en lust i själva ordnandet, i fältens rutmönster och trädens parallella lutning. Inte lika djärva är naturvyerna från norr. Men viktiga färger skruvas ändå upp till extra verkan - blåbärsskogen är verkligen blå, och samma kyliga dovhet finns hos insjön. Mot det lyser ljungens violetta buketter än mer exotiskt.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons