Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommar är bygdespelens tid...

/
  • Skinnarspelen 2006
  • Teater. Mot Sven-Erik Lundberg på teater i Morgårdshammar.
  • Spelar elak. Ing-Marie Lerström gör rollen som en elak föreståndarinna i Aspenströmteaterns uppsättning av Stjärnan i sommar. Men först blir det bygdespel i Norrbärke och Silvberg.

Annons

På midsommarafton sätts Sägnen om ringen upp i Norrbärke kyrka. Ensemblen börjar öva en knapp vecka innan. Ing-Marie Lerström har spelat Kerstin i sex år och nu sitter replikerna ryggraden.

- Man repeterar en intensiv vecka och spurtar fram till premiären. Sedan ligger det där och lagras i ett helt år. Jag kan rabbla mina repliker om jag blir väckt mitt i natten tror jag.

Hon är välkänd bland ortsborna för sin medverkan i många olika musikaliska sammanhang. Körsång, revy, jazz och klassiskt, men det senare hinner hon inte riktigt med.

- För att sjunga klassiskt måste jag öva min röst flera gånger i veckan. Jazzen är det som ligger mest naturligt för mig och det jag har växt upp med. Pappa spelade saxofon och mamma drog med mig på konserter. Jag minns när vi såg Miles Davis på Gröna Lund, när han stod med ryggen mot publiken och spelade en halvtimme. Det gjorde intryck.

Det var nära att hon satsade fullt ut på den klassiska musiken. Hon studerade klassisk sång för Kerstin Rasmussen i flera år och ansågs vara lovande att bli en dramatisk sopran i Birgit Nilssons stil. Men ett erbjudande från en jugoslavisk orkester kom i vägen och hon turnerade först med dem, sedan med ett tjeckiskt dansband under flera år.

- Det var väldigt roligt även om jag nu är utled på färjor efter att ha spelat på så många kryssningar genom åren. Men jag fick scenvana.

Och den har hon använt flitigt, på senare tid även till teater. I sommar är hon med i Aspenströmteaterns uppsättning av Stjärnan. Där spelar den till synes snälla och glada Ing-Marie en elak föreståndarinna.

- Jag var väldigt osäker på om jag kunde spela teater först, men nu känns det jätteroligt. Och det är roligt att spela elak! Jag får ta fram de där arga sidorna i mig, det finns ju alltid lagrad ilska att ge utlopp för.

På fredag står hon på scenen mot årets nytillskott i Sägnen om ringen, Peter Johansson från Smedjebacken. Det blir sista året. Nästa år tar Ing-Marie och kanske även Sägnen om ringen, som spelats sedan 1972, en paus. Åtminstone blir det sista spelet i Norrbärke kyrka.

- Det är så roligt att sjunga och spelet har fantastiskt vacker musik. Det har gett mig massor. Men nu känner jag att jag har gjort mitt och vill lämna över till någon annan, säger hon.

Fakta: Spel i sommar

Skinnarspelet, Orrskogen Malung 20-24/6

Sägnen om ringen, Norrbärke kyrka 22/6 samt Silvbergs kyrka 23/6

Carl Tuff, Husby, 30/6-8/7

Ingmarspelen, Storänget Nås 30/6-8/7

Himlaspelet, Sveasalen Leksand 13-22/7

Pensionat lyckan, Säterdalen Säter 25-29/7

Trollbröllop, Lämåsen Äppelbo, 10-12/8

Mer läsning

Annons