Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som ett eko av Zorn

Annons

Året var 1906 och ett trettiotal nervösa musikanter hade samlats vid Måstäpp. Anders Zorn höll spelmanstävling och förstapriset var hela 50 kronor. I dag, 100 år senare, återupplivas Troskari Erik, Gädd Lars, Lavas Margit och alla de andra, när det arrangeras jubileumsstämma i Gesunda.

I sommar är det 100 år sedan Anders Zorn anordnade den berömda Gesundastämman vid Måstäpp-en början på den spelmansrörelse som än i dag lever starkt.

Zorn hade märkt att vallhornsmusiken vid fäbodarna höll på att försvinna, och så även de gamla fiollåtarna.

För att rädda denna del av folkmusiken anordnade han en spelmanstävling för hornblåsare och fiolspelare, vid Måstäpp i Gesunda.

Upptakten till stämman skedde under försommaren 1905, då Zorn tillsammans med förvaltare Berg var på Solleröskogen för att fiska. Där fick han av en händelse höra vallkullan Lavas Margit blåsa låten "kyner a kem att, leit inte mer". Han lär då ha rusat upp ur sängen, med oknäppta hängslen, och skyndat bort till vallen där Lavas Margit satt och mjölkade. Zorn berättade att han tänkt kalla ihop så många hornblåserskor som möjligt till en tävling och undrade om hon ville vara med. Den som blåste bäst skulle vinna 50 riksdaler.

Zorns spelmanstävling kom att bli av stor betydelse för svensk folkmusik-och rekonstruerades i söndags, då Dalarnas spelmansförbund, tillsammans med en rad andra organisationer, ordnade jubileumsstämma i Gesunda.

Flera hundra åskådare samlades vid Måstäpp för att återuppleva spelmanskaraktärerna och höra de gamla melodierna ljuda.

JEANETTE LUNDBECK

Mer läsning

Annons