Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Som Brasses korv-kaka

Annons

Mustangen (nej - inte bilen) Hidalgo spränger fram genom den arabiska öknen i ett race mot havet, tiden och hundra arabiska fullblodshästar, ridna av beduinprinsar. Målet är havet, äran och hundratusen amerikanska dollar - en svindlande förmögenhet i slutet av 1800-talet.

Hidalgos ryttare, cowboyen Frank Hopkins (Viggo Mortensen) slits mellan självförakt och revanschlusta efter en serie misslyckanden och är den luggslitne hjälten med tredagars stubb och whiskeypavan i bakfickan. Så långt är klichén knappast mättad med överraskningar. Men - intrigen tätnar.

Kommer någon ihåg Brasse och hans sockerkaka med falukorv? Just så är det med Hidalgo också. Lite för många ingredienser, lite för mycket sidospår, kort sagt - lite sång, lite dans, lite förvirring. Det är snygg förvirring, stora kulisser, hel symfoniorkester, mäktiga animerade gräshoppssvärmar, kamelkaravaner i solnedgång.

Men allt som är gott smakar inte godare än en dagen efter-Capriciosa bara för att man rör ihop det - indianer och vita, arabiska skurkar, kärlek i beduintält, strapatser genom öknen, den lilla fläckiga halvblodshästen mot alla odds, fala damer i fult spel i österns hetta, Buffalo Bills vilda västern-cirkus och den kollektiva amerikanska skammen över indianfrågan...

Visst skulle man kunna säga att historien om hästen Hidalgo och hans ryttare, cowboyen Frank Hopkins, aspirerar på att vara en typisk amerikansk tall tale, en skröna vid lägerelden, men vore den bara lite mindre av allt så vore den rätt mycket bättre.

Tidernas hästfest och så Viggo Mortensen, väl etablerad i rollen som den ensamme krigaren efter Ringen-succén, det räcker väl? Bara hästfest låter ännu bättre för Mortensen är inget vidare i rollen som den vilde kopojken, lite för träig, inte så charmig.

Alla vi som älskat Svarta hingsten till döds, och som läst alla sexton böckerna, vi låter oss inte nöja med bleka kopior. På det viset är vi som Ringen-fanatiker. Remember: Hidalgo är i-n-t-e Shétan, girls. Lägg pengarna på en extra ridlektion i stället.

ANNA RUNNBERG

Mer läsning

Annons