Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofia Helin blir Cecilia i Arn

Annons

Till jul når första filmen av två om tempelriddaren Arn de svenska biograferna. Nyligen presenterades Sofia Helin, som ska spela den kvinnliga huvudrollen som Arns stora kärlek Cecilia.

Helin fick sin genombrottsroll i Maria Bloms Masjävlar 2004.

-Det här är första gången jag jobbar med en historisk roll på film, säger Helin.

Arn är den största filmproduktionen i svensk historia. Men det tycks inte sätta nerverna i dallring för Sofia Helin.

Hon är mest fokuserad på att gestalta Cecilia, en roll som spänner över 20 års tid och utsätts för hårda prövningar.

Cecilias och Arns kärlek blir inte väl emottagen och paret skiljs dramatiskt när hon sätts i kloster och han skickas ut i krig.

-Det är en bra roll, det ska bli jättespännande att jobba med ålder. Jag har spelat ung förut, men aldrig äldre och yngre samtidigt.

Vad hoppas du att rollen ska innebära för dig karriärmässigt?

-Det har jag inte tänkt på. Förhoppningen är att kvinnor som ser filmen-men också män-ska kunna identifiera sig med henne och få styrka av att följa en människa som kämpar.

Inspelningarna av Arn pågår för fullt just nu i Marockos öken och fortsätter i Skara och Trollhättan i början av mars.

Framåt sommaren flyttar filmteamet till Skottland. Tiden fram till mars ska Sofia Helin ägna åt att förvandla sig till Cecilia.

Främst genom att lära sig rida, öva sång och läsa in sig på kvinnors villkor under medeltiden.

-Jag ser fram emot att börja gå in i rollen, möta Arn och se vad vi ska bygga upp för någonting. Det här är ju som att leka medeltid.

Vad tror du blir svårast?

-För mig är alltid det svåraste den inre gestaltningen, att träffa rätt. Det är sådant som inte går att kontrollera. Man önskar hela tiden att magin ska uppstå och den kan man inte beställa.

Sofia Helin syns snart också i ytterligare en Maria Blom-film. Hon spelar huvudrollen i komedin Nina Frisk, om en kvinna som finner kärleken vid fel tidpunkt i livet.

Sofia Helin vill inte prata om filmen som har premiär den 9 mars, men är glad att hon åter har fått jobba med Maria Blom.

-Jag kan säga att det har varit en förmån att få jobba i dessa projekt eftersom det har varit konstnärligt utvecklande. (TT Spektra)

ANNA HEDLUND

Mer läsning

Annons