Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snorbra om skidkungarna

Annons

Se på omslaget: Wassberg först, Gunde i bakhasorna. Två skidkungar. Två stora personligheter.

Man kan misslyckas med ett projekt som det här.

Man kan rapa upp fakta, återge trista referat och pliktskyldigt rita konturerna av människan bakom rubrikerna.

Man kan också sniffa, snoka, vända på varenda vallaburk för att få reda på sanningen - eller "sanningen" - och sedan, med exakt skärpa och tonsäkert språk, berätta vad man funnit.

Det är vad Christofer Brask och Petter Karlsson gör i Ur spår! Snor, svett och svenska skidkungar.

Med värme och journalistisk exakthet ger de omsorgsfullt historierna om de (i de flesta fall) truliga män som fick en hel nation att se det vackra i hur minusgrader, motvind och en grym slakmota kan frysa ett skägg till is -tack vare en snorande näsa.

Sixten Jernberg, Assar Rönnlund, Sven-Åke Lundbäck, Thomas Magnuson, Thomas Wassberg, Gunde Svan, Torgny Mogren och Per Elofssons är skidkungarna som porträtteras.

Finn ett fel!

Just det, Per Elofsson blev aldrig skidkung. Han hade förutsättningarna. Han underkastade sig stenhård träning.

Han berättar:

"Man pratar ju om liv och död-instinkt. (...) Vissa flyr medan andra går in i kamp. Jag vet att jag är ganska bestämd när jag riktar in mig mot något".

Men just jakten på den perfekta formen och det perfekta loppet knäckte honom till sist och i oktober i fjol kom beskedet att han slutar, 28 år ung.

Om det var dopade Johann Mühleggs ryck i OS i Salt Lake City 2002 eller hans egen abnorma träning som slog den sista spiken i den Elofssonska karriärens kista, vet ingen, inte ens han själv, i alla fall inte tvärsäkert.

Kapitlet om Per Elofsson handlar om hur en åkare, med ärliga avsikter och medel, måste träna och ge upp allt som inte handlar om mellantider, rätt vallning och nyttig kost för att nå längst, bli bäst.

Uppoffringarna ger läsaren rysningar.

Precis som historierna om skogsfärderna på skidor (jobbpendlingen) som Sixten Jernberg från Lima gjorde under sin aktiva tid och som gav honom både mod och styrka att bli svensk skidkung, eller om hur Thomas Wassberg lever i dag, långt bort från rampljuset, och hans ord om vad allt handlar om: "Har du bara anlagen och lusten för det, då är det inte alls så tufft med skidåkning".

Ur spår! är hjältehistorier.

Ur spår! är anekdoter.

Ur spår! är sanningar som kommer fram, en del obehagliga för de inblandade, som när förre förbundskaptenen Åke Jönsson kallar Gunde Svan, som var perfektionist ut i stavspetsarna, för "en stor egoist".

Det är uppfriskande, för när idrottshistoria tecknas är det annars påfallande ofta bara medaljens ena sida, den blanka, som visas.

Expressen-journalisten Christofer Brask och Petter Karlsson, med förflutet på samma tidning, har lyckats balansera sina nummer fullt ut.

Ur spår! är måste-läsning för nostalgikern, den vetgirige eller den som helt enkelt tycker om vassa dokumentära berättelser.

Och den är perfekt för dig som fortfarande vägrar inse att sprint är det nya och det som ska skapa framtidens skidkungar; att den som söker nya spår är den som oftast vinner eller får störst respekt.

Se på Sixten. Se på Assar. Se på Wassberg. Och Gunde och Mogren.

Men kanske inte på Elofsson.

Tyvärr.

CARL-JOHAN BERGMAN

Mer läsning

Annons