Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart tackar Hamilton för sig

/
  • Risken finns att Falun förlorar sin status som landets skidhuvudstad om vi inte renoverar hoppbackarna på Lugnet, säger Folkpartisten och ordföranden i Trafik- och fritidsnämnden Lars-Erik Måg. Foto: Stina Rapp

Annons

Det klas(s)iska sättet i Sverige att se på vad public service ska syssla med är snart historia. Det är utmärkt. Om ett år läggs regeringens public service-utredning fram.

Styrelseordföranden Lars Engquist (s) skyndade sig efter valförlusten i höstas att framhålla att den nya regeringen "stärkt argumenten" för nya vd:s Eva Hamilton. Tror fan det.

Hon hann ju knappt tillträda förrän hon relanserade dogmen i den statsreligion som råder på SVT - att ingen vill se SVT:s nyheter om inte SVT får göra Melodifestivalen, att bred nonsensunderhållning gör att tittarna "hittar till" de av public service-skäl viktiga programmen i SVT:s kanaler.

Hallå! Har ingen på SVT hört talas om den fantastiska uppfinnigen fjärrkontroll? Hur kan SVT tro att någon bryr sig om siffran i övre högra hörnet på tv-skärmen? Hur kan SVT tro att tittarna bläddrar fram tv-sidan i sin tidning och uteslutande ställer sig frågan "nu ska jag se vad SVT sänder för något i kväll?". Vad spelar det för roll om hockey-VM går i TV4 eller SVT?

Tittarna vinner på att SVT slutar betrakta sig självt som en värld i världen och inser att public service-kanalerna har ett mycket specifikt uppdrag i en allt mer kommersialiserad mediavärld. Bejaka detta istället för att jaga publiksiffror och kopiera dåliga underhållningsprogram som lika gärna kan bekostas av reklampengar!

Precis det Eva Hamilton befarat skulle ingå i enmansutredaren Rose-Marie Febrans uppdrag skrev också kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth dit. Jippie!

  • SVT ska "slå vakt om programområden som är betydelsefulla för allmänintresset och som är kvalitativt eller kvantitativt underrepresenterade hos de kommersiella aktörerna". Tji utslagningsprogrammet Wild Kids som bygger på att barn ska förlora mot andra barn i av SVT påhittade tävlingsmoment!
  • "Alla program som sänds av programbolagen ska kunna motiveras utifrån uppdraget". Tji förnedrings-TV i Ballar av stål!
  • Nu granskas "om sponsring av programverksamhet i SVT är förenlig med rollen som reklamfritt alternativ". Tji kvällstidningsreklam före matchen!

Public service-utredningen, och att regeringen så tydligt höjde kulturbudgeten i jämförelse med Perssonregeringarna, är två glada kulturnyheter den här våren.

Mer läsning

Annons