Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart bara i jättestäder

Annons

"Världsviolinist i vardande" är rubriken i Musiknytt (Borlänge kammarmusikförenings tidning) i anledning av Daniel Röhns konsert i morgon. Rubriken har täckning. Kulturredaktionen har varit starkt positiv till hur den unge virtuosen behandlat sin Amativiolin (från 1617) vid konserter i Ludvika, Falun och Furudal. Det finns en häpnadsväckande teknisk drivenhet och en rent magisk ton i Röhns violinspel.

Den här helgen ger han konserter i Sandviken och Borlänge och nästa helg framträder han i Ludvika och Sundsvall. I dag spelar han Beethovens violinkonsert i Sandviken, samma konsert som hans farfar framförde med Berlinerfilharmonikerna under Fürtwängler, vid det berömda tillfälle omedelbart innan konserthuset bombades sönder av ryssarna.

- Jag brukar tänka på det innan jag går in på scenen.

Konserterna i Ludvika och Borlänge ger Röhn tillsammans med pianisten Terés Löf, som konserterade i Falun för ett år sedan med Duo Nova.

- Programmet har två norska och två ryska kompositörer. Arrangörerna ville ha litet mindre och kortare verk. Styckena av Kreisler är litet "lättare", virtuos musik, även om jag är försiktig med att beteckna musik som "lätt".

- Det är bra musik och den behöver inte framföras som "örhängen". Sindingsviten är ganska okänd, men du kommer att gilla den. Haifetz spelade den ofta, berättar Röhn.

Han har just spelat in en skiva i Bayerska radions studio, tillsammans med pianisten Milana Chernayska. På den finns Schubert, transkribtioner av Kreisler, Paganini och Waxmans Carmen-fantasi. Röhn har själv arrangerat verk av Debussy.

Skivan kommer ut i höst. Daniel Röhns inspelning av Mendelssohns violinkonsert är betagande och har fått mycket goda omdömen i publikationer som "The Strad".

Gå och hör Daniel Röhn i Ludvika eller Borlänge! Snart uppträder han bara i jättestäder.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons