Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutsigt om människosmuggling

/
  • Ruggig stämning. Sidse Babette Knudsen och Finbar Lynch spelar huvudrollerna i den irländska serien Proof, vars upptakt får gott betyg av tidningens recensent.

Annons

En container med döda flyktingar påträffas i Dublins hamn och en kamera sveper genom det klaustrofobiska dunklet. Det är påträngande och obehagligt.

Nina Kupreka (Sidse Babette Knudsen) kommer till Dublin för att leta efter sin albanska syster.

I sökandet korsar hon vägar med den prövade journalisten Terry Corcoran (Finbar Lynch) som nästlar upp en historia om en bilstöld som resulterat i ett mord där en stulen laptop verkar spela en mystisk roll.

De lösa ändarna är många, precis som i hans privatliv där ett havererat äktenskap och en alltmer senildement far lägger en extra börda på hans axlar. Terry och Ninas detektivarbete leder dem in i storstadens skuggsida.

Människosmugglingen hamnar snabbt i den politiska hetluften och den tredje ingrediensen i handlingen utgörs av en valkampanj där vi får följa en slipad politiker som profilerar sig genom att kritisera den invandringspolitik som han menar lett till katastrofen.

Terrys före detta hustru får jobbet som pressansvarig och upptakten till andra avsnittet är att de tre delarna kommer att knytas allt tätare ihop.

Serien har ett drivet berättande med ett tempo som metodiskt knyter ihop parallellhandlingarna medan dramat stegras balanserat och effektivt.

Terrys far som försvinner in i demensen och den hjärtskärande kontaktlösheten med hans före detta familj underblåser desperationen och den emotionella spänningen i berättelsen.

När den första delen av fyra slutar befinner man sig precis där man vill se åtminstone en scen till innan det slutar och konstaterar att så har man resonerat i femtio minuter.

Det bådar gott för fortsättningen.

ANDERS LAGERQUIST

Fakta: TV/Thriller

PROOF

I rollerna: Sidse Babette Knudsen, Finbar Lynch m fl

SVT2, 31/5, Klockan 22.30

Mer läsning

Annons