Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smek lampan

Annons

En kamera är nämligen berörd betydligt mer än den är tittad på. Förutom att vara visuellt tilltalande, måste en kamera också vara behaglig att hålla i och ha den rätta känslan.

Walesiske Ross Lovegrove är industridesignern som fått många att tänka om. Han har en unik förmåga att förföra med vackra organiska former, samtidigt som hans design bygger på både ekologiska och högteknologiska lösningar. Men framför allt kännetecknas Lovegroves design av ett närmast essentialistiskt intresse för själva användandet, vare sig det gäller bruket av en Sony Walkman, en Apple-dator eller skrivbordslampan Agaricon. "Det jag gör är tänkt att användas av människor och är därför behagliga att röra vid" har han sagt.

Agaricon skjuter upp ur skrivbordet som en svamp ur jorden. Faktum är att agaricon betyder svamp på grekiska. Det är en smart skrivbordslampa, som rätt bra sammanfattar Lovegroves idé om en taktil design. Aluminiumkanten som sitter på utsidan av "hatten" fungerar som en sensor, och drar man försiktigt med fingrarna längs den moduleras ljusets styrka. Man kan alltså dimma upp lampan genom att smeka den, men också få den att slockna med lite hårdare nypor. Som kärlek, alltså.

PATRIC MOREAU

Mer läsning

Annons