Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Småputtrig julmusik med Dala- sinfoniettan

Annons

Länsorkestern har lockat 300 i Gagnef, 120 i Rättvik, 200 i Malung och fyllde kultursalongen på Klockargården igår eftermiddag. Konsertserien avslutas i Evertsbergs bygdegård på torsdag.

Julkonserterna är populära och innebär en chans för programsättarna att låta konsertovan publik möta konstmusik. Den chansen kunde i år tagits i än högre utsträckning.

För min del hade gärna Leroy Andersons amerikanska julmusikavsnitt, som med ett amerikanskt uttryck bäst beskrivs som "tacky", med fördel kunnat utgå.

Traditionsenligt är julkonserterna en möjlighet för orkesterns goda arrangörer att visa vad de kan. Och det blev också bekantingar som Lars Hilleskär och Björn Jonsson i dessa roller. Under Hilleskärs potpurri med disneymelodier är omöjligt-att-ha-foten-stilla-faktorn skyhög.

Publiken kom tack vare Hanson att vara med på noterna. Rena wienska nyårsstämningen infann sig i extranumret - Tomtarnas vaktparad.

Schuberts Marsch Militaire var litet baktung, och storbandsinslaget i Sleigh Ride var tämligen löst i köttet.

Bäst under konserten var Hansons förmåga till småputtrig publikkontakt, de flertal inspirerade solistiska insatser trumpetaren Per G Larsson svarade för och hanteringen av Lars-Erik Larssons sorgemättade epilog till Shakespeares En vintersaga.

JENS RUNNBERG

Mer läsning

Annons