Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutet är här

/
  • J K Rowling. Föga kunde hon ana att hon skulle vara god för drygt 7,8 miljarder kronor, när hon knappt fick den första boken publicerad i början av 90-talet.  Foto: SETH WENIG
  • Dödsreliker. Den engelska bokens omslag: Harrry Potter and the deathly hallows Foto: Bloomsbury UK

Annons

Det är utan tvekan den största litterära händelsen under 2000-talet. Miljarder - ja, bokstavligen miljarder - läsare väntar ivrigt på att få veta vad som händer i kampen mellan Harry Potter och Lord Voldemort. För efter Harry Potter och dödsrelikerna, som boken ska heta, är det slut. J K Rowling tänkte sig sju böcker, en för varje skolår på trolldomsskolan Hogwarts. Och nu är det dags för Harry att för sjunde och sista gången ta Hogwarts-expressen från plattform 9 3/4.

Det har varit tio år av exempellös framgång sedan Harry Potter och de vises sten gavs ut i Storbritannien 1997. Knappa in orden "Harry Potter" på Google och resultatet blir 95,5 miljoner träffar. Knappa in orden "the Bible" och resultatet blir 84,1 miljoner.

- Som fenomen saknar det paralleller någonstans under hela litteraturhistorien, säger Maria Nikolajeva, professor i litteraturvetenskap på Stockholms universitet.

Alla som börjat läsa en Harry Potter-bok vet att det är svårt att sluta. Men det räcker inte som förklaring. Det finns gott om spännande böcker som inte fått fullt friska människor att klä sig i fjantig hatt och låtsastrolla med ett hemmagjort trollspö.

Så vari ligger hemligheten?

Frågar man den typiske Harry Potter-läsaren, blir svaret oftast något i stil med vad Filip Vujcic, 16 år och chefredaktör för Pottersajten.com, säger:

- Magin. Det är spännande att fortsätta läsa. J K Rowling skriver väldigt bra.

Snäppet mer uttömmande är Ola Åkesson, chefredaktör för den största fansajten i Sverige, The swedish Rowling fan club.

- Harry Potter som person tror jag inte fascinerar särskilt många. Det är hela den här världen runt omkring. Det är en komplett värld, där finns allt möjligt. Från bra och dåliga hemförhållanden till alla möjliga faser som finns i en människas liv. Många kan känna igen sig och fly iväg. Alla hittar en liten vrå där de passar.

Men det är fortfarande inte ett fullgott svar. En fascinerande värld finns även i Sagan om ringen och Star wars.

Maria Nikolajeva förtydligar:

- Det är otroligt skickligt gjort. Det är en mycket bra komponerad handling, som går tillbaka på folksagor. Varje liten detalj som finns i folksagor finns med, och det följs konsekvent i alla böcker.

- Dessutom är Rowling oerhört beläst. Det gör att de finns så många lager i böckerna, att var och en kan hitta någonting där. Ungar som bara har tittat på Disneyfilmer känner igen någonting. Vuxna som har läst Joyce, Proust, Faulkner och Gabriel García Márquez, känner också igen någonting.

Dessutom, påpekar hon, kom den första boken 1997, precis när internet började slå igenom på allvar. Antalet Harry Potter-sajter är oöverskådligt, och fortsätter att växa hela tiden.

- Det har att göra med globaliseringen. Han har erövrat världen tack vare att det finns så många informationskanaler.

Inför den sista boken har spekulationerna varit många. J K Rowling har antytt att en eller två av huvudkaraktärerna kommer att dö. Många tror att det är Harry själv som kommer att dö, vilket också skulle innebära att det är definitivt slut på böckerna. - Jag kan tänka mig att Harry dör, men dessförinnan hinner han göra Hermione på smällen och då blir det Harry junior som får ta över. Då blir det både offerdöd och lite Da Vinci-kod. Jag är vansinnigt nyfiken, säger Maria Nikolajeva.

Ola Åkesson från The swedish Rowling fan club, skrockar förtjust när han får höra Maria Nikolajevas teori.

- Det ligger någonting i det. Det är många som tror att Harry kommer att dö. Men ärligt talat är jag en av de få som inte tror att Harry kommer att dö.

Blir du ledsen om han dör?

- Nej. På ett sätt skulle det vara rätt skönt, för då är det slut. Överlever han kommer det bara bli tjat om att det ska komma fler böcker. Kanske får hon göra som Doyle gjorde med Sherlock Holmes, återuppliva honom.

Den 21 juli kommer boken på engelska. Fyra månader senare, den 21 november, kommer den svenska översättningen, Harry Potter och dödsrelikerna. Sedan inträder tomheten.

- Jag vet inte hur det kommer att kännas. Men jag pratade med en kille som hade en sajt som hette starwars.nu. Han berättade hur tomt allt blev när sista Star Wars-filmen kom. Så det kanske blir rätt tomt, säger Ola Åkesson. (TT Spektra)

Kalle Dixelius

Fakta: Vad kommer att hända?

J K Rowling har gett några ledtrådar:

+ Boken kommer att avslutas med en epilog, där man får reda på vad som händer med alla karaktärer. De som överlever, vill säga.

+ Det kommer inte att förekomma några Quidditch-matcher.

+ Någonting mycket betydelsefullt som rör Harrys mor Lily kommer att avslöjas. Att Harry har hennes ögon kommer att vara viktigt.

+ Severus Snapes verkliga lojalitet kommer att avslöjas.

+ Harrys moster och styvmor Petunia Dursley kommer att spela en större roll än vanligt. Hon kommer dock inte att utföra magi.

+ En mugglare kommer att utföra magi.

+ Quidditchspelaren Viktor Krum kommer tillbaka i handlingen.

+ Någon av Harrys klasskamrater kommer att bli lärare på Hogwarts. Dock ej Harry eller Ron.

+ Förmodligen kommer två av huvudkaraktärerna att dö. J K Rowlings har inte förnekat att en av dem kan vara Harry. Hon har sagt att hon förstår varför författare dödar sina hjältar i den sista boken. (TT Spektra)

Mer läsning

Annons