Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slopat bidrag för En bok för alla

Annons

- Vi måste förbereda oss på en dramatiskt försämrad ekonomi, säger Hans-Erik Arleskär, förlagschef och vd för En bok för alla.

Ledningen för En bok för alla blev mycket överraskade av beskedet från kulturdepartementet. Hela stödet på 10,2 miljoner kronor dras in 2008. Tidigare har det flaggats för att bara stödet för vuxenlitteraturen skulle dras in. Under våren hade de gjort många påstötningar för att få besked om ett nytt avtalsförslag.

- När vi till slut fick träffa representanter för departementet, fick vi det här beskedet. Tidigare har den här totala nollställningen över huvud taget inte diskuterats. Vi blev ganska överrumplade, säger Hans-Erik Arleskär.

Nu ska styrelsen för En bok för alla fundera på vad detta innebär för förlagets framtid. Ett extrainsatt styrelsesammanträde planeras till nästa vecka.

- Det startades ju på ett initiativ från riksdagen för 30 år sedan. Nu helt plötsligt är inte staten intresserad av det längre. Kommer då vår styrelse tycka att uppdraget är avslutat och verksamheten läggs ner? Eller ska man försöka rädda vad som räddas kan? Jag kan inte uttala mig om det.

Kulturdepartementet låter hälsa att förslaget än så länge bara är ett förslag, och inget annat. Man motiverar det med att bokmarknaden är helt annorlunda nu än 1976, när En bok för alla startades.

- Den sänkta bokmomsen har inneburit lägre priser och vi har dessutom en stark pocketutgivning. Då ställs frågan om en statlig utgivning verkligen är rimlig. Det här handlar om att anpassa de kulturpolitiska verktygen efter den tid vi lever i, säger Eva Bergquist, politiskt sakkunnig på kulturdepartementet, till Svenska Dagbladet. (TT Spektra)

Kalle Dixelius

Mer läsning

Annons