Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slöa till dig!

Annons

Hur svårt är det på ett skala från ett till tio att slänga sig i hängmattan, dra ned hatten över ögonen och koncentrera sig till hundra procent på att finna den optimala svängrytmen?

Ett? Två?

Likväl finns många som anser att vi behöver mer kunskap för att lata oss rejält. Hjälp-dig-själv-att-slöa-böcker är en ständigt populär genre, som i fjolårets Vardagsfilosofi med den talande undertiteln Världen från min soffa. Eller som i franska författaren Corinne Maiers nya bok på svenska, Hej lättja.

Maier har dock lite udda twist på slöhetsproblematiken. Det handlar inte om att lata sig i största allmänhet, på kvällar, helger eller under semestrar. Nej, hennes budskap är mer angeläget än så.

Eftersom vad vi gör på arbetet sist och slutligen saknar all betydelse, eftersom vi från ena dagen till den andra kan "ersättas med första bästa dumskalle" är det avgörande målet att arbeta så lite som möjligt!

Vi bör nogsamt glömma alla tankar på att ändra företagssystemet, undvika varje form av ansvar, medvetet välja de onyttigaste tjänsterna inom företaget, alltid hålla en extremt låg, i det närmaste osynlig, profil. Lönearbetare i alla länder - Förenen eder! uppmanar författaren:

Slöa till er rejält!

Corinne Maier - som är nationalekonom, författare men också deltidsanställd - är nämligen övertygad. Ditt företag skiter fullkomligt i dig, så varför ska du bry dig om ditt företag? Alltså vid sidan av att se till att företaget betalar dig en rundlig månadslön, givetvis för minsta möjliga arbetsinsats.

I Frankrike har den satiriska Hej lättja blivit en enorm försäljningssuccé (en kvarts miljon exemplar sålda). Hennes elaka porträtt av den franska företagsvärlden kunde också lika gärna gälla den svenska. Här som där finns uppenbarligen ett överflöd av korrupta fallskärmschefer med alla sina ihåliga klyschor som att "personalen är företagets viktigaste tillgång", vilket chefer brukar säga när just personalen, inte cheferna, ska sparkas.

Nog finns material så att det skulle räcka till en underhållande, svensk variant av boken - tänk förslagsvis Skandia.

Men om man söker genuin vägledning i lättja, finns bättre förebilder, som världslitteraturens mest kände slöfock, Ilja Oblomov i Ivan Gontjarovs klassiska roman från 1859. Oblomov lever enligt den enkla principen att aldrig lämna sängen.

Så var Oblomov en rik godsägare, ingen löneslav.

Därför blir den lättja som Corinne Maier propagerar för, lika medioker som en halvt knuten näve i byxfickan.

Gäsp. Nu orkar jag inte skriva en rad till.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons