Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Släpper in ljuset i sorgen

/

Annons

Konst Olja

Staffan Lindh

Hammarbacken, Ludvika, t o m 19/8

I målningen Skallgång möter betraktaren svarttäckta gestalter, mer skuggor än människor, som tycks växa fram ur trädstammarna som de skrider fram längs.

Övriga landskapet har trängt i bakgrunden, det är denna relation mellan människa och natur som bilden förmedlar.

I en annan målning, Människor som letar efter något ser man lika anonymt otydliga gestalter som sökande irrar längs ett till synes nedbrunnet landskap, vilsna som om deras inre kompass gått sönder.

Det är bara på en bild som figurerna framträder med ansikten, Konfrontation, en Chagalldoftande studie av två diskuterande män.

På de övriga bilderna har gestalterna sjunkit in i en bakgrund, oftast rör det sig om skogen, som fungerar som symboliskt uttryck för gestalterna.

På en målning som Antikt fragment illustreras detta med att fragmentet, en torso, sjunker in i bakgrunden och blir otydlig, ett fragment av sig självt.

Melankolin och sorgen är djupt förankrad i Lindhs bilder, men inte förhärskande.

I en svit med figurer på isen andas bilderna öppenhet, möjligheter och nya vägval trots sorgen och saknaden.

Skridskoseglaren glider obetvingat fram, öppningarna och färden framåt finns där, sida vid sida med förödelsen.

Det illustreras kanske allra tydligast i gestalten som stående på klipporna vid vattnet omfamnar en vit och överväldigande himmel.

Den täta sammankopplingen mellan människa och natur utforskas starkt och övertygande i målningarna.

Skilsmässan från naturen slår idag hårt mot vår värld och Lindhs expressionistiskt mångbottnade, vässade och dramatiskt medvetna uttryck släpper till syvende och sist in ljus i den verkligheten.

ANDERS LAGERQUIST

Fotnot: Staffan Lindh uppger att detta blir hans sista konstutställning. I ett bildspel visas fler verk på tidningens hemsida.

Mer läsning

Annons