Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slagsmålsklubben tvingade fram musiken

/
  • Slagsmålsklubben är aktuella med sitt tredje album

Annons

Slagsmålsklubben har skapat sig en trogen fanskara hos indiepubliken med sin instrumentala, tv-spelsinfluerade elektronika. Efter tre år återvänder de från knappa inspelningsförhållanden med sitt tredje album "Boss for leader".

För första gången uppbackade av ett stort skivbolag.

- Vi var noga med att få en bra deal, att inte sälja oss. Man är rädd för att bli en produkt och tappa kontrollen. Men det har å andra sidan gått stadigt uppåt för oss sedan vi startade för sex år sedan, det är inte så att vi plötsligt har blivit skitstora. Det är inte så mycket som kan gå fel, säger bandets Hannes Stenström.

Slagsmålsklubben bildades 2000 i Malmö och tog sitt namn efter filmen "Fight club" med Brad Pitt och Edward Norton. Med singeln "Hit me hard" 2004, skapade de sig ett namn och har sedan dess släppt två album; "Den svenske disco" och "Sagan om konungens årsinkomst".

- Jag tror att det låter som det låter nu för att vi har målat in oss mer och mer i ett hörn. Filtren för hur vi låter, den musiken som blir Slagsmålsklubben-musik till slut, har blivit snävare och snävare. Förut lät det mer splittrat, säger Björn Nilsson.

Efter ett erbjudande om en spelning i Berlin, bosatte sig bandet i staden 2005. I dag bor bandmedlemmarna utspridda, i Berlin, Malmö och Norrköping, vilket inte precis har gjort arbetet lättare. Att den nya skivan mestadels spelades in i en liten stuga i Ronneby, var ett försök till att samlas både musikaliskt och som grupp. I stugan stannade de tills grundvattnet tog slut.

- Tanken var att vi skulle vara som en liten fabrik. Vi hade till och med köpt likadana arbetskläder, så att man kunde skilja på arbete och fritid, så att vi skulle komma in i en arbetsrytm. Vi har haft svårt att samla oss. Så vi beslutade oss för att bo på en liten yta för att tvinga fram musiken, säger Kim Nilsson och får medhåll av Hannes Stenström.

- Tanken var också att det skulle bli ett mer enat sound och det tycker jag att det blev också.

TT Spektra

Anna Hedlund

Fakta: Slagsmålsklubben

Medlemmar: Frej Larsson, Hannes Stenström, Kim Nilsson, Björn Nilsson, Joakim Nybom och Joni Mälkki

Diskografi: "Den svenske disco" (2003) och "Sagan om konungens årsinkomst" (2004)

Aktuella: Med tredje albumet "Boss for leader" som släpps den 11 april. Inspelningen av skivan ska också resultera i en film som bland annat ska visas på olika filmfestivaler.

Turnéplan: 11/4 Stockholm, 12/4 Lund, 13 / 4 Göteborg, 5/5 Huskvarna.

Mer läsning

Annons