Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckroman mitt i det pensionerade folkhemmet

Annons

Samma höst som en sovjetisk ubåt går på grund i Blekinge skärgård och världens ögon för en gångs skull riktas mot det lilla landet vid världens ände, flyttar ett udda par diskret in i en oansenlig lägenhet i Blackeberg, en av Stockholms gråblaskiga betongförorter.

Litteratur | skräckroman

Låt den rätte komma in

John Ajvide Lindqvist

Ordfront

Det skygga paret, en äldre man och en ung flicka, anländer på natten och tycks sova på dagarna. Först efter mörkrets inbrott en kväll på gården lär grannpojken Oscar känna den hemlighetsfulla flickan och en ovanlig vänskap inleds.

Detta är inte upptakten till ytterligare en dyster, självbiografisk uppväxtrapport från den skurhinksdeprimerande svenska förorten. Nej, John Ajvide Lindqvists debutroman Låt den rätte komma in är något så uppfriskande som en genuin skräckroman, iscensatt mitt i det pensionerade svenska folkhemmet.

Utan att avslöja alltför mycket, kan man konstatera att det finns olika slags blodsugare i Blackeberg anno 1981. Tolvåringen Oscar, bokens huvudperson, är ett typiskt mobboffer, det vill säga en slumpmässigt utvald hackkyckling som dagligen förnedras av en grupp jämnåriga. Oscar drömmer om det omöjliga, upprättelse, ja hämnd.

Samtidigt med detta pennalistdrama pågår en polisutredning. En pojke har mördats i Vällingby, men otroligt nog först sedan kroppen tömts på blod. Ryktena om ritualmord sprider sig. Men ingen kan riktigt tro att en bestialisk mördare springer lös i Blackebergstrakten.

Som väl är hålls polisutredningen på behörigt avstånd i Låt den rätte komma in. Svenska kriminalromaner går numera tretton på dussinet och Lindqvist är ute andra ärenden.

Miljöskildringen och personteckningen är skarp och levande, den psykologiska inlevelsen är stark och övertygande, och berättelsen drivs framåt med en härlig känsla för dialog, nerv och dramatik.

Allteftersom, genom bokens fyrahundra sidor, inser jag att Låt den rätte komma in är en uppenbarelse i svensk litteratur. Det är en stilfull, spännande skräckroman och en smärtsamt gripande bardomsskildring med frän stank av svensk förort.

Det är kanske alltför tidigt på året för att tala om årets svenska debutant.

Så vi väntar med det.

För övrigt kommer frågan snarast handla om Låt den rätte komma in är årets bästa svenska roman.

Så bra är den.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons