Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skört och vackert i det mörka

Annons

Radio Damn började ta form 2002. Mattias Hedlund hade samlat på sig låtar under en tid och letade efter en sångare eftersom han inte gillade sin egen röst. Den fanns på nära håll - nämligen i halvbrodern Viktor Hedlund, som då var endast åtta (!) år.

- När vi började var det mest på skoj, det blev mer till ett band efter ett tag, säger Viktor.

Inspiration hittar de i tristessen i det lilla samhället Furudal i Nordöstra Dalarna och hos band som Kent och Radiohead. Dödgrävarvisor är deras fjärde demo.

- Fram till den spelade vi bara akustiskt. Nu är det ganska annorlunda, med synthar och trummaskin. Förut gick allt väldigt sakta. Det är mer driv nu och mer pålägg. Vi har blivit bättre på vad vi gör, säger Mattias.

Han står för musiken och en del av texterna och har även börjat sjunga en del. Viktor koncentrerar sig på sången och textskrivandet. Texterna baseras sällan på självupplevda händelser, utan idéer hämtas ofta från filmer och böcker. Ett ord eller en titel kan vara en början att spinna vidare på.

- Vi har nog aldrig gjort en kärleksballad, säger Viktor.

Även om de inte sjunger direkt om Furudal så finns hemorten alltid i kulisserna.

- Det är mörkt och tyst där, säger Mattias.

- Det är ett litet samhälle där alla känner alla - det finns mycket att reta upp sig på.

Duon har gjort några mindre spelningar och var förra året anmälda till Musik Direkt. Men Viktor var för ung för att få delta.

- Och eftersom jag fyllt tjugo så är jag för gammal nu, säger Mattias.

Radio Damn är produktiva. En ny demo är i princip färdig. Viktor har snöat in på Depeche Mode den senaste tiden och utvecklingen rör sig mer åt synthhållet, trots ett visst motstånd från Mattias.

- Men Viktor har fått lite som han vill.

DALARNAS TIDNINGAR NÖJE

Mer läsning

Annons