Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönt jazzsväng i farstun

Annons

musik | jazz

Glejs

Dalarnas museum, entréhallen, Falun

10 februari

Två spröda, skarpa tonsäkra röster och en saxofon förmedlade en längtan, en önskan. Trevande, samtidigt störtsäkert, gör de jazz av klassisk kammarmusik.

Glejs hette det unga bandet som spelade i entréhallen på Dalarnas museum i går kväll.

Ett blygsamt antal åhörare fick äran att uppleva både hjärtskärande ångestbossa och experimentell skogslängtande vildjazz.

Med en inlevelse och en röstkapacitet av Björkklass lyckas de två sångerskorna Josefine Lindström och Maia Hirasawa få mig att associera till sköra skogsrån och vildvuxen trollskog.

Det genomgående temat i både musik och texter är vilsenhet. Genom sin musik beskriver de förvirringen och det tumultartade i att ta steget in i vuxenvärlden. "Det är dags att börja veta vad man vill" sjunger Josefine.

Josefine Lindström som går första året på musikkonservatoriet i Köpenhamn, och det förvånar mig lite, för nog verkar hon veta vad hon vill, åtminstone på scen.

Maia Hirasawa och Thomas Backman studerar på musikhögskolan i Göteborg. Trion skriver sin egen musik och nästa vecka kan Maia Hirasawa få ta emot det Ted Gärdestad-stipendium hon är nominerad till.

Thomas Backman hanterar saxofon med omsorg och gör lätt tonliga improvisationer. Skönt, fritt och filosofiskt vackert.

ÅSA JOHANSSON

Mer läsning

Annons