Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skönlitterära reatips

Annons

Ibland blir man nästan chockerad över böcker. Att de kan vara så underbart bra.

Som engelsmannen Andrew Millers debutroman "Den sinnrika smärtan" som slumpas bort på årets bokrea för 49:50.

Själva historien kanske framstår som mest akademiskt intressant. Romanen handlar om en man i 1700-talets England som föds utan förmåga att känna smärta. Men som Miller skriver: Stilen är kyligt iskall, som huvudpersonen, och boken blir därför enormt gripande och omtumlande. Kort sagt, ett smärre mästerverk.

Andrew Millers andra roman "Casanova", som också går på rean, är tyvärr betydligt svagare. Lyckligtvis finns en knippe andra guldkorn bland de översatta romanerna. Årets rea bjuder bland annat på nobelpristagaren José Saramagos suveräna roman "Året då Ricardo Reis dog" (79 kronor) och fransmannen George Perecs originella experimentroman "W eller minnet av en barndom" (89 kronor).

Missa framför allt inte argentinaren Juan José Saers "Undersökningen" (79 kronor), en lika fasansfull och spännande, som intelligent och underhållande roman i form av en deckare. Läs och njut! Missa inte heller Malcolm Lowrys "Under vulkanen" (89 kronor), en av den modernistiska romanens verkliga klassiker som dessutom innehåller den bästa deliriumskildring som någonsin har skrivits. Slutligen, en utsökt kortroman för innerfickan: italienaren Alessandro Bariccos "Silke". 65 kapitel på 120 sidor om en handelsman som på 1860-talet reser till Japan för att köpa silkesägg. Förvisso finns "Silke" i pocket för i stort samma pris (59 kronor). Men chansen är överhängande att du vill behålla denna elegant vävda berättelse i kongenialt utförande.

ÖRJAN ABRAHAMSSON

Mer läsning

Annons