Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolexempel på pekoral

Annons

LitteraturFör första gången sedan yngste sonens död samlas hela familjen på sommarstället. Familjefadern Torvald blir, under ett samtal om antiken och livets stora frågor, blixtförälskad i äldste sonens flickvän Alexandra.

Han är sextio, med en lång framgångsrik karriär som affärsman bakom sig. Hon är tjugo, har en vurm för övermänniskor och när konstnärsdrömmar.

Deras första intensiva samtal blir startpunkten på en lång och problematisk kärleksrelation, som till stor del utspelar sig i skärgårdsmiljö.

Det visar sig också att det är de äldre syskonen som ligger bakom sin brors död, ett mord som inte ges en särskilt trovärdig förklaring.

Karola Messner vill med romanen Tartaros ta upp de stora frågorna i livet och gestalta de starka känslorna, allt ifrån passion till djupaste hat.

Det är lovvärt, men resultatet är inte särskilt lyckat, snarare är romanen ett skolexempel på ett pekoral. Uttrycksviljan står helt enkelt inte i proportion till uttrycksförmågan.

Ibland får det en komisk effekt, men oftast är det bara enformigt. Romanen är också med tanke på den tunna intrigen anmärkningsvärt lång, drygt fyrahundra sidor.

Naturbeskrivningarna ges ett oproportionerligt stort utrymme. Dialogen är styltig och resonemangen om livets mening gymnasiala till sin karaktär.

Det här är ingen snäll recension, men ännu elakare är det att förlaget, vars affärsidé går ut på att författaren själv betalar omkostnaderna, inte har hjälpt eller uppmanat författaren att bearbeta boken innan den givits ut.

OLA WIHLKE

Mer läsning

Annons