Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skojfriskt om könsroller

Annons

Tro inte att du duger. Tro inte att du funnit din roll och att hår och kläder är okej. Det kanske är dags för en Make over, för att du ska bli ditt verkliga jag. En ändlös rad av program och artiklar i medierna på temat Gör-om-mig tyder på det, eller hur?

Tonåringar känner igen sig i Dansstationens föreställning Make over, som hämningslöst driver med och ifrågasätter könsroller och identiteter.

På onsdagen gavs föreställningen i S:t Mikaelsskolan i Mora i samband med balettfestivalen.

Kajsa Giertz fantasifulla koreografi kompletteras av Torsten Schenlaers text i en dansteatershow av det det avspända slaget.

De två suveräna dansarna Sara Ekman och Pablo Fernandez för ett högst personligt samtal med varandra och med publiken. Föreställningen lever högt på deras förmåga att skapa en känsla av att allt sker i stunden, att mötet växer fram spontant. Pauserna upplevs som eftertanke och det ivriga berättandet nästan som förtroliga utbrott.

Det blir en hel del fniss och flams, blandat med tvivel och allvar. Schenlaers ganska ojämna text är en blandning av pinsamma skämt och träffsäker inlevelse.

Det handlar om växande, drömmar och trycket från omvärlden. Mest handlar det om kvinnligt och manligt. Utgångspunkten är hur våra föreställningar om hur killar och tjejer ska vara påverkar, och i vissa fall, förkrymper.

Föreställningen är uppbyggd som ett kollage av situationer, där rollerna växlar med snabba klädbyten och tvära kast mellan musik, dansstilar och stämningar. Med avväpnande humor ställs fördomar på ända och livslusten tänjer på gränserna.

Koreografin är en fascinerande rik variation av uttryck, från den minimalaste mim till hetsig eller lekfull totalutlevelse som fyller hela scenrummet.

Samhällsdebatterande teater brukar sällan sprudla och lattja på det här positivt energialstrande viset.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons