Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogsliv via saxofonen

Annons

Hans Sjöberg kommer att läsa delar ur sin berättelsesamling Skrönor från skogen. Den ska för övrigt ges ut i bokform senare i år. Och skogen den finns i Dalarna, närmare bestämt i Sågen och Västerdalarna, där författaren tillbringat många somrar och tagit till sig inspirerande material om livet i skogsbygden.

Runtom i vårt landskap finns hur många historier som helst som bara väntar på att bli berättade, hävdar Sjöberg bestämt.

Tillvarons humor och allvar samsas i skrönorna. Historiernas dynamik ska förstärkas av sopransaxens toner.

- Skrönor från skogen är en ny form av samarbete för Hans och mig, säger Bengt Erlandsson.

Men gemensamma projekt har de haft tidigare, då Sjöberg var teaterchef på Dalateatern och Erlandsson teatermusiker. I barnteaterpjäsen Kan du leta efter mig vänligen tack! spelade musiken en viktig roll.

Ett annat samarbetsprojekt är föreställningen Tala om, som beställdes av Amnesty International och som fortfarande spelas ibland. I veckan ges Tala om, i Sandvikentrakten med Bengt Erlandsson och skådespelerskan Eva-Lena Björkman (från Orsapjäsen Din historia).

I vinter har Bengt Erlandsson också tacklat rollerna som både höna och grävling i Pettsonmusikalen När Findus var liten och försvann, tillsammans med Västeråsgruppen Bröderna Slut. Pettsonskivan gick i år till Grammisnominering.

Tidigare har Bengt varit både lärarutbildare och doktorand i fysik, innan de musikaliska engagemangen helt tog överhanden.

Just nu skriver han på en originell beställning från Naturhistoriska Riksmuseet - en musikalisk sportlovspjäs om vad djuren gör på vintern.

MARIANNE TÖRNER

Mer läsning

Annons